Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που κλήθηκε να συζητήσει λύσεις για την ενεργειακή κρίση και τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα.

Οι υπουργοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και ουσιαστικά πέταξαν το μπαλάκι στην Κομισιόν, η οποία καλείται να εξετάσει και άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως πλαφόν τιμής σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Παράλληλα, ζήτησαν από την Επιτροπή ένα προσχέδιο προτάσεων για την επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές, πλην του φυσικού αερίου. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Βρέθηκε η… κατεύθυνση

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο προεδρεύων υπουργός Εμπορίου της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, δήλωσε ότι «μαζί με την Επιτροπή πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε. Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε».

Προσπάθεια αισιοδοξίας

Ο Σικέλα παραδέχθηκε ότι «τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ασκούν πίεση στον πληθωρισμό και την οικονομία της ΕΕ», ωστόσο, επιχείρησε να στείλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι ενωμένη. Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν και να αυξήσουμε τις χωρητικότητες έως και 83%. Διαθέτουμε επίσης μηχανισμό αλληλεγγύης και μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό θα εξασφαλίσει έναν ασφαλή χειμώνα για την Ευρώπη».

«Αναγκαιότητα η κοινή ευρωπαϊκή λύση»

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, περιορίστηκε να πει ότι «οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά με την αναγκαιότητα της εξεύρεσης μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης, δίχνοντας ισχυρή πολιτική βούληση», προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή πρέπει να συνεργαστεί γρήγορα με το Συμβούλιο της ΕΕ ώστε να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε. Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».

Το ζήτημα της ρευστότητας

Ένα από τα ζητήματα που φαίνεται ότι τέθηκαν μετ’ επιτάσεως στη Σύνοδο ήταν και αυτό της διασφάλισης ρευστότητας για να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στην ευρωπαϊκή αγορά. Από την πλευρά της, πάντως, η πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας από την Πράγα, τόνισε μεν ότι «σε αυτό το πολύ ασταθές περιβάλλον, είναι σημαντικό να τεθούν σε εφαρμογή δημοσιονομικά μέτρα για την παροχή ρευστότητας σε υγιείς επιχειρήσεις της αγοράς ενέργειας, ιδίως σε εταιρείες κοινής ωφέλειας», ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «όσον αφορά την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, φυσικά είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ρευστότητα στις τράπεζες, όχι σε εταιρείες ενέργειας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr