«Εισφορά υπέρ αδυνάτων» προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα στήριξης των καταναλωτών ενέργειας, σχεδιάζει να καθιερώσει η ΕΕ για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Έκτακτη εισφορά

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Κομισιόν σχεδιάζει να επιβάλλει «εισφορά αλληλεγγύης» στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, η οποία περιλαμβάνεται στο προσχέδιο της πρότασης της Επιτροπής μαζί με στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίσης που πλήττει την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει τη θέσπιση μιας προσωρινής «εισφοράς αλληλεγγύης» στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που επωφελούνται από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, ώστε να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από το τεράστιο κόστος ενέργειας.

«Απρόβλεπτα υπερκέρδη»

Έτσι, οι εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διύλισης θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά με βάση τα «φορολογητέα πλεονάσματα που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022», σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης της Κομισιόν, αν και επισημαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο περιεχόμενο της πρότασης ως την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι «οι εισφορές αλληλεγγύης δικαιολογούνται από το γεγονός ότι τέτοιες εταιρείες πραγματοποιούν απρόβλεπτα υπερκέρδη, τα οποία οφείλονται σε πρωτοφανής συνθήκες. […] Αυτά τα κέρδη δεν αντιστοιχούν σε κανένα τακτικό κέρδος που θα περίμεναν ή θα μπορούσαν να έχουν οι οντότητες αυτές υπό κανονικές συνθήκες εάν δεν είχαν λάβει χώρα τα απρόβλεπτα γεγονότα στις αγορές ενέργειας».

Μείωση κατανάλωσης

Η Κομισιόν προτείνει επίσης τη θέσπιση δύο στόχων για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας: ο ένας αφορά τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και ο δεύτερος την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, ενώ σημειώνεται ότι για την έγκριση των προτάσεων αυτών απαιτείται πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει προτείνει και τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο, πρόταση όμως η οποία δίχασε τους υπουργούς Ενέργειας του μπλοκ στη σύνοδο της προηγούμενης Παρασκευής, ενώ στη σύνοδο τέθηκε το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές για το σύνολο του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr