Επιστροφή στον λιγνίτη. Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από ενδεχόμενη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά και στην προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές αποκτά πλέον η αύξηση της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη, εξετάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια  σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή ακόμη και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη, και αποφασίστηκε η ΔΕΗ να διαπλασιάσει την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη για τους επόμενους 12 μήνες.

Σημειώνεται ότι στην σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης  έγινε εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Στη χθεσινή σύσκεψη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσίασε σχέδιο για την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη από 5 σε 10 τεραβατώρες σε ορίζοντα δώδεκα μηνών. Γι’ αυτόν τον σκοπό η ΔΕΗ απαιτείται να πραγματοποιήσει επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση των υφιστάμενων ορυχείων, αλλά και για τη διάνοιξη νέων πεδίων εξόρυξης λιγνίτη.

Η ΔΕΗ θα διπλασιάσει τη λιγνιτική παραγωγή της

Το 2021 η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ανήλθε σε 5,3 TWH, ενώ η αρχική πρόβλεψη για φέτος ήταν 4,3 TWH με κατανάλωση 10,4 εκατ. τόνων λιγνίτη.

Για την κάλυψη των αναγκών των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ με καύσιμο θα ενεργοποιηθούν τα λιγνιτορυχεία της Αχλάδας και της Βεύης.

Εκτιμάται ότι η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ θα αυξηθεί από 5 TWh σε 10 TWh για τους 12 μήνες καλύπτοντας το 20% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Εντός του φθινοπώρου εξάλλου θα τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα παραγωγής ρεύματος Πτολεμαΐδα 5.

Ιδιαίτερα πολύπλοκη η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης

Στη σύσκεψη αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα πολύπλοκη η διαχείριση της κατάστασης σε σχέση με τη διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού της χώρας σε περίπτωση μειωμένων ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ή και πλήρους διακοπής, παρότι η Ελλάδα λόγω TAP και Ρεβυθούσας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες.

Ο ΔΕΣΦΑ όσον αφορά το φυσικό αέριο αλλά και ο ΑΔΜΗΕ όσον αφορά τον ηλεκτρισμό έθεσαν το ζήτημα της διαχείρισης των εξαγωγών, καθώς η χώρα λειτουργεί ως ενεργειακό hub για τις γειτονικές αγορές. Αξιολογήθηκαν οι υποχρεώσεις και από γεωστρατηγικής άποψης της Ελλάδας προς τις γειτονικές χώρες σε περίπτωση που προκύψει ενεργειακή στενότητα στο εγχώριο σύστημα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, που το τελευταίο διάστημα είναι αυξημένες κυρίως προς την Ιταλία.

Σε πλήρη διαθεσιμότητα βρίσκεται το νέο FSU στη Ρεβυθούσα

Σε πλήρη διαθεσιμότητα βρίσκεται το νέο FSU στη Ρεβυθούσα που θα δώσει τη δυνατότητα εκφόρτωσης δύο καραβιών LNG ταυτόχρονα, ενώ η ΔΕΠΑ κάνει από τώρα επαφές για διασφάλιση φορτίων LNG για τον χειμώνα του ’23. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συμφωνία με την ιταλική Snam για αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της στην Ιταλία.

Στη διασφάλιση της επάρκειας σε ηλεκτρικό ρεύμα θα συνδράμει και το ντίζελ, το οποίο θα υποκαταστήσει το φυσικό αέριο σε πέντε μονάδες με τεχνική δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου. Οι περικοπές βιομηχανικών φορτίων ή και εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος ανά γεωγραφική περιοχή θα αποτελέσουν το ύστατο μέτρο και θα εφαρμοστούν βάσει σχεδίου που έχουν καταρτίσει ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έγινε επίσης εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και την επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Πηγή: economico.gr