Ιαπωνία αέριο

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραδώσει στην Ευρώπη ορισμένες από τις εισαγωγές της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), μπροστά στον κίνδυνο διατάραξης της τροφοδοσίας της περιοχής με ρωσικό αέριο στην περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων αναφορικά με την Ουκρανία.

Δεξαμενόπλοια κατευθύνονται ήδη προς την Ευρώπη 

Δεξαμενόπλοια, που αρχικά προορίζονταν για τη μεταφορά LNG στην Ιαπωνία, ήδη κατευθύνονται προς την Ευρώπη και αναμένεται να φθάσουν εκεί αυτό τον μήνα και να ακολουθήσουν άλλα τον Μάρτιο, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα, έπειτα από ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με την πρέσβη της ΕΕ στην Ιαπωνία Πατρίτσια Φλορ και τον πρέσβη των ΗΠΑ, Ραμ Εμάουνελ.

Ο υπουργός, ωστόσο, δεν διευκρίνισε τις ποσότητες που θα προσφερθούν και θα πωληθούν στην Ευρώπη σε τιμές αγοράς. Αντ’ αυτού, υπογράμμισε ότι το μέγεθος αυτών των παραδόσεων εξαρτάται από το να έχει πρώτα η ίδια η Ιαπωνία επαρκείς ποσότητες LNG.

Το ιαπωνικό αρχιπέλαγος είναι ένας από τους βασικούς εισαγωγείς LNG στον κόσμο, από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για να διασφαλίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για τη λειτουργία των εργοστασίων και για τη θέρμανση το χειμώνα.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ιαπωνία

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ιαπωνία το 2021 ανήλθαν σε 74,32 εκατομμύρια τόνους (μειώθηκαν κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), ενώ η συγκεριμένη χώρα είναι, μαζί με την Κίνα, οι κορυφαίοι εισαγωγείς LNG στον κόσμο. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της είναι η Αυστραλία, η Μαλαισία, το Κατάρ, η Ινδονησία και η Ρωσία.

Ωστόσο η Ιαπωνία ίσως να μην έχει αρκετό αέριο για να στείλει στην Ευρώπη, δεδομένου ότι και η ίδια δυσκολεύεται αυτή τη στιγμή να προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες, ενώ το κρύο ήταν ιδιαίτερα δριμύ στη χώρα στις αρχές τις χρονιάς.

Η δύσκολη ενεργειακή κατάσταση της Ιαπωνίας 

Ο Χαγκιούντα αναφέρθηκε στη «δύσκολη» ενεργειακή κατάσταση της Ιαπωνίας αυτή τη στιγμή, εξηγώντας ότι το Τόκιο επιθυμεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πρεσβευτών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ιαπωνία να βοηθήσει την Ευρώπη να προμηθευτεί LNG.

Μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τροφοδοτεί τους φόβους για αναστολή των παραδόσεων ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη στην περίπτωση μέτρων ως αντίποινα από χώρες της Δύσης ενάντια στη Μόσχα. Το σενάριο αυτό σε κάθε περίπτωση δεν θεωρείται το πλέον πιθανό από τους αναλυτές του ενεργειακού κλάδου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr