Ενεργειακή κρίση: Κοινό μέτωπο Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας

Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία δημιουργούν κοινό μέτωπο, με στόχο την υιοθέτηση μέτρων για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση

Μάριο Ντράγκι, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα συζήτησαν αναλυτικά, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των “27” ηγετών στις 24 και 25 Μαρτίου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για κοινή πεποίθηση των τεσσάρων ηγετών ότι η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης που αφορά κυρίως στα πιο ευάλωτα στρώματα και στις επιχειρήσεις απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

Μητσοτάκης: Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση

Στις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε:.

“Δράσεις που θα προφυλάξουν τις κοινωνίες μας τουλάχιστον μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αγορών καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως και αποτελεσματικά μόνη της μία τέτοια κρίση.

Συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές…Χθες ανακοινώσαμε μία πρόσθετη δέσμη μέτρων, ώστε αθροιστικά οι ενισχύσεις που έχουν έρθει στην πρώτη γραμμή από το φθινόπωρο να φτάνουν τα 4 δισεκατομμύρια.

Θα επαναλάβω ότι οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν και για αυτό και προτείνουμε σε πρώτη φάση να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρέμβασης απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού…”.

“Οι αγορές πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε έρχεται η ώρα μιας κεντρικής ρύθμισης και μιας κεντρικής παρέμβασης. Και αυτή είναι η ευθύνη των ηγεσιών.

Είμαι σίγουρος ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας δεν πρέπει απλά να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα των περιστάσεων αλλά να πάρουμε άμεσα αποφάσεις.

Να δράσουμε υπέρ της Ευρώπης και των ευρωπαίων συμπολιτών μας…”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης…έκρουσε καμπανάκι, λέγοντας ότι αυτή η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ήπειρο μας. “Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να παρεμβαίνουμε δραστικά και άμεσα, όταν απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση”, ανέφερε.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει, όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης, το οποίο και βομβαρδίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες “ως μία μικρή έμπρακτη στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία”.

Σάντσεθ: Σε ευρωπαϊκά προβλήματα απαιτούνται ευρωπαϊκές απαντήσεις

Ξεκινώντας τις δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντηση των τεσσάρων ηγετών στη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι στις συζητήσεις που είχαν έγινε αναφορά στην ανάγκη αποθήκευσης της ενέργειας, στην αναγκαία προσπάθεια για να διαχωριστεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνη του φυσικού αερίου και να επιτευχθεί η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

“Σε ευρωπαϊκά προβλήματα απαιτούνται ευρωπαϊκές απαντήσεις”, τόνισε από την μεριά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με τον οποίο, χρειάζεται άμεση δράση. “Οι χώρες μας θα ζητήσουν από την επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, την εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για να δοθεί απάντηση σε οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες”, ολοκλήρωσε.

Οι πρωθυπουργοί Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας ευχήθηκαν στον Έλληνα ομόλογό τους Κυριάκο Μητσοτάκη γρήγορη ανάρρωση από τον κοροναϊό.

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό βήμα για μια ενιαία απάντηση στο ενεργειακό

Στο τέλος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην εξής δήλωση προς τους τέσσερις ομολόγους του:

“Κάναμε πιστεύω σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής απάντησης στη δραματική αύξηση των τιμών ενέργειας.

Χρειάστηκε, δυστυχώς, αγαπητέ Mario, αγαπητέ Pedro, αγαπητέ António να συμμετάσχω μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της ασθένειάς μου από τον Covid. Ετσι στερήθηκα την εξαιρετική φιλοξενία του Mario. Όμως αυτό δεν εμπόδισε καθόλου τη συζήτηση και το συντονισμό με τους φίλους Πρωθυπουργούς σε ένα ζήτημα κορυφαίας σημασίας για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή των χωρών μας, όπως τονίστηκε και από τους τρεις προλαλήσαντες.

Και μιλάω για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα διεθνώς, κυρίως όμως τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας. Για την απειλή, με άλλα λόγια, του πληθωρισμού σήμερα, αλλά και τις προοπτικές της υπέρβασής του και της επιστροφής στην ανάπτυξη αύριο.

Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης, που αφορά κυρίως τα πιο ευάλωτα στρώματα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης αλλά και τις επιχειρήσεις μας, και κυρίως τις πιο μικρές επιχειρήσεις μας, απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας, τουλάχιστον μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αγορών, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως και αποτελεσματικά μόνη της μία τέτοια κρίση. Γιατί όταν οι τιμές του ηλεκτρισμού, της θέρμανσης, αυξάνονται πέντε-έξι φορές, κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να τις καλύψει.

Συνεπώς, οι τέσσερις χώρες μας συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Όπως ανέφερε και ο Pedro και ο Mario και ο António, κάθε χώρα έχει δρομολογήσει το δικό της εθνικό πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Χθες, εμείς ανακοινώσαμε μια πρόσθετη δέσμη ρυθμίσεων, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε αθροιστικά οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το φθινόπωρο να πλησιάζουν τα 4 δισεκατομμύρια.

Θα επαναλάβω, όμως, αυτό το οποίο είπαν και οι υπόλοιποι Πρωθυπουργοί: οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν. Και γι΄ αυτό και προτείνουμε, σε πρώτη φάση, να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού.

Όλοι πιστεύουμε στις ελεύθερες αγορές, αλλά πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Κι όταν αυτό ξεκάθαρα δεν συμβαίνει, όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε έρχεται η ώρα κάποιας κεντρικής ρύθμισης, κάποιας κεντρικής παρέμβασης. Αυτή είναι και η ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση εισηγούμαστε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Και είμαι σίγουρος ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας δεν πρέπει απλά να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά -όπως είπε και ο Pedro- πρέπει να πάρουμε αποφάσεις άμεσα, να δράσουμε υπέρ της Ευρώπης και των Ευρωπαίων, των πολιτών μας. Δεν γίνεται σε επίπεδο διπλωματίας να απαντάμε από κοινού, και σωστά, στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά να μην συγκροτούμε ένα ενιαίο μέτωπο και στο επίπεδο της οικονομίας που πλήττεται από αυτήν. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που απειλεί την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Πρόκειται όμως και για μία νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα και στη δημοκρατία. Μπορεί αυτή η ενεργειακή κρίση να ξυπνήσει ξανά τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην ήπειρό μας. Και σε αυτό το πεδίο πληρώσαμε, ειδικά εμείς στην Ελλάδα, βαρύ τίμημα τα δέκα προηγούμενα χρόνια. Δεν πρέπει να ξαναδούμε, σε καμία περίπτωση, τα ίδια φαινόμενα.

Γι’ αυτό και πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να παρεμβαίνουμε δραστικά και άμεσα, όταν απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση και αυτή η ευρωπαϊκή παρέμβαση, η άμεση, δεν θέτει σε αμφισβήτηση -όπως είπαν και οι φίλοι συνάδελφοι Πρωθυπουργοί- τους κεντρικούς μας άξονες για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Με περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -και οι τέσσερις χώρες είμαστε εξαιρετικά ανταγωνιστικές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας- με διαφοροποίηση ως προς τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, με περισσότερο LNG, με έμφαση στις διασυνδέσεις, να δούμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις διασυνδέσεις της ιβηρικής χερσονήσου με τη Γαλλία, στις διασυνδέσεις της Ελλάδος με την Ιταλία, να επενδύσουμε στις διασυνδέσεις μας με την αφρικανική ήπειρο. Και βέβαια να εξακολουθούμε να επενδύουμε στην εξοικονόμηση, καθώς η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή την οποία δεν καταναλώνουμε ποτέ.

Τέλος, μία γρήγορη αναφορά στα ζητήματα της Στρατηγικής Πυξίδας. Νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι το κείμενο το οποίο πιστεύουμε ότι θα εγκρίνουμε στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι φιλόδοξο, με τις μικρές προσαρμογές που ακόμα χρειάζεται να γίνουν. Και τα γεγονότα στην Ουκρανία έρχονται να αποδείξουν αφενός την ανάγκη μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον αναθεωρητισμό και στις επιβουλές των τρίτων μερών, αλλά και την ανάγκη της συνεργασίας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ΝΑΤΟ.

Είναι ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν έντονα τους επόμενους μήνες, όπως θα μας απασχολήσει βέβαια και η αύξηση των εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών και ο τρόπος με τον οποίο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις σημαντικές επενδυτικές δαπάνες που σίγουρα θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς μας. Γίνονται όμως για έναν κοινό, έναν ουσιαστικό, έναν ευρωπαϊκό σκοπό.

Τέλος, αγαπητέ Mario, να εκφράσω δημόσια τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν, σήμερα που μιλάμε, στην Ουκρανία, ειδικά στη Μαριούπολη. Γνωρίζετε το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την πόλη αυτή, η οποία έχει μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, καθώς εκεί κατοικούν παραπάνω από 100.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανοί.

Και επειδή πρέπει να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει -όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης- να ανακατασκευάσει το Μαιευτήριο της Μαριούπολης το οποίο και βομβαρδίστηκε τις τελευταίες ημέρες, ως μια μικρή έμπρακτη στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία, όταν με το καλό, σύντομα ελπίζουμε, τελειώσουν οι εχθροπραξίες.

Και πάλι ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου έδωσες, αγαπητέ Mario, να συμμετέχω έστω και διαδικτυακά σε αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση. Και θα σας δω από κοντά, με το καλό, σε λίγες μέρες στις Βρυξέλλες”.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάριο Ντράγκι, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα συζήτησαν αναλυτικά, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των “27” ηγετών στις 24 και 25 Μαρτίου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για κοινή πεποίθηση των τεσσάρων ηγετών ότι η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης που αφορά κυρίως στα πιο ευάλωτα στρώματα και στις επιχειρήσεις απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

“Δράσεις που θα προφυλάξουν τις κοινωνίες μας τουλάχιστον μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αγορών καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως και αποτελεσματικά μόνη της μία τέτοια κρίση…Συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές…Χθες ανακοινώσαμε μία πρόσθετη δέσμη μέτρων, ώστε αθροιστικά οι ενισχύσεις που έχουν έρθει στην πρώτη γραμμή από το φθινόπωρο να φτάνουν τα 4 δισεκατομμύρια. Θα επαναλάβω, όμως, ότι οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν και για αυτό και προτείνουμε σε πρώτη φάση να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρέμβασης απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού…”, τόνισε, στις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Οι αγορές πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε έρχεται η ώρα μιας κεντρικής ρύθμισης και μιας κεντρικής παρέμβασης. Και αυτή είναι η ευθύνη των ηγεσιών…Είμαι σίγουρος ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας δεν πρέπει απλά να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα των περιστάσεων αλλά να πάρουμε άμεσα αποφάσεις…Να δράσουμε υπέρ της Ευρώπης και των ευρωπαίων συμπολιτών μας…”, σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης…έκρουσε καμπανάκι, λέγοντας ότι αυτή η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ήπειρο μας. “Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να παρεμβαίνουμε δραστικά και άμεσα, όταν απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση”, ανέφερε.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει, όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης, το οποίο και βομβαρδίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες “ως μία μικρή έμπρακτη στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr