Νέα μέτρα στήριξης κόντρα στη υποχρέωση για μείωση του ελλείμματοςς

Η ακρίβεια τρομάζει τους πολίτες, τους επιχειρηματίες αλλά και την κυβέρνηση, η οποία καλείται να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης, χωρίς ωστόσο, να …ξεστρατίσει από τη ρότα που έχει χαράξει και κυρίως από τις δεσμεύσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα.

Σε αυτό το κλίμα είναι προφανές ότι το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων που σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση θα κριθούν από τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη του 2021, αλλά και το προσωρινό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα θέσουν οι Βρυξέλλες για το 2023, ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Η δέσμευση της Αθήνας για σημαντική μείωση του ελλείματος 

Ως γνωστό μέσα από τον προϋπολογισμό του 2022, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για μια σημαντική μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 10 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού.

Μέχρι στιγμής με το κλείσιμο της 13ης αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο έπεισε με στοιχεία ότι η ανάπτυξη για το 2021 ξεπέρασε το 8% και ίσως και το 9%, δημιουργώντας ένα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος έδωσε το περιθώριο να χρηματοδοτηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% με 335 εκ. ευρώ, και να ανακοινωθούν το Σάββατο και οι παρεμβάσεις προς του αγρότες ύψους 170 εκ. ευρώ.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι 

Τις προηγούμενες μέρες,  επανήλθαν στο τραπέζι και μάλιστα από τον ίδιον τον ΥΠΟΚ κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, ένα νέο κούρεμα στο ποσό των 3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψουν 770.000 επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν με επιστρεπτέα προκαταβολή και -με λιγότερες πιθανότητες εφαρμογής η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Όλα πλην της νέας μείωσης στις επιστρεπτέες προκαταβολές θα είναι μεν έκτακτα μέτρα, αλλά με αρκετά υψηλό δημοσιονομικό κόστος.

Στο 75% από το 50% η επιδότηση για τις επιχειρήσεις 

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες μέρες, μόλις το υπουργείο Ενέργειας πάρει την σχετική θετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα αυξήσει τις επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις στο 75% τον Φεβρουάριο από 50% που ήταν τον Ιανουάριο έναντι των ανατιμήσεων της ενέργειας. Παράλληλα θα συνεχίσει να επιδοτεί το φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα και για τα νοικοκυριά.

Όλα αυτά ενώ ο δανεισμός για να χρηματοδοτηθούν και ταμειακά τα νέα μέτρα στήριξης γίνεται όλο και πιο ακριβός.

Η ΕΕ θέτει τα περιθώρια

Όλες οι παρεμβάσεις που βρίσκονται στην φάση του σχεδιασμού θα πρέπει να “χωρέσουν” και στο πλαίσιο που θα θέσει τον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι “άτυποι” δημοσιονομικοί κανόνες που θα ανακοινωθούν για κάθε κράτος-μέλος, θα είναι και ο οδικός χάρτης που θα πρέπει να ακολουθηθεί τουλάχιστον για το 2022 και το 2023.

Η παρέμβαση αυτή γίνεται, επειδή είναι άγνωστο πότε θα αποφασιστούν και θα εφαρμοστούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες ενώ στο μεταξύ, θα πρέπει τα κράτη-μέλη να καταθέσουν τους σχεδιασμούς τους, για τα επόμενα χρόνια.

Τον Απρίλιο τα αναθεωρημένα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης 

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο θα πρέπει να καταθέσουν τα αναθεωρημένα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης και τον Μάιο ή τον Ιούνιο θα πρέπει να κατατεθούν τα αναθεωρημένα, μεσοπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής στρατηγικής.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει η κάθε χώρα να ξέρει σε ποια δημοσιονομικά όρια θα κινηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, από τα σημειώματα με τα οποία αξιολογούσε τους προϋπολογισμούς του κάθε κράτους-μέλους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμαινε την ανάγκη μέσα στο 2022 να υπάρχουν μέτρα μόνο για την στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας.

Ο παράγων πληθωρισμός 

Ο παράγων πληθωρισμός είναι ένα νέο κεφάλαιο και όπως συνέβη με την πανδημία, κανείς δεν μπορεί από τώρα να εκτιμήσει που θα φτάσει και πόσο θα διαρκέσει. Βέβαιο είναι, ότι για να τεθούν όρια θα πρέπει να ενσωματωθεί και μια πρόβλεψη για μέτρα κατά της ακρίβειας.

Τούτο με δεδομένο ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ακόμη και η υπερχρεωμένη Ιταλία, έχουν πάρει μέτρα για να υποστηρίξουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους. Πάντως, είναι βέβαιο ότι για τα υπερχρεωμένα κράτη, τα περιθώρια θα είναι πιο στενά. Το πόσο θα το μάθουμε σε ένα μήνα από σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr