Δέσμια της ενεργειακής κρίσης μοιάζει να παραμένει η παγκόσμια οικονομία, καθώς οι χώρες που παράγουν τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν το «παιχνίδι κερδοσκοπίας».

Μείωση της παραγωγής

Έτσι, κι ενώ η τιμή του φυσικού αερίου κάνει πραγματικό ράλι, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν τη Δευτέρα σε μείωση της παραγωγής από τον επόμενο μήνα, εκπλήσσοντας τις αγορές ενέργειας σε μια περίοδο σημαντικής αναταραχής. Ειδικότερα, η ενεργειακή συμμαχία γνωστή ως OPEC+, αποφάσισε να μειώσει τους στόχους παραγωγής κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα από τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές στον τομέα της Ενέργειας περίμεναν σε γενικές γραμμές ο όμιλος να διατηρήσει την ίδια πορεία σε ό,τι αφορά την παραγωγική του πολιτική. Τον περασμένο μήνα, ο OPEC+ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα. Η μικρή ώθηση ερμηνεύτηκε ευρέως ως απόρριψη προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία για να ζητήσει από τον βασιλιά να αντλήσει περισσότερα βαρέλια προκειμένου να μειώσει τις τιμές και να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.

Κλιμακούμενη κρίση

Ο OPEC+ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση της Δευτέρας να επιστρέψει στα επίπεδα παραγωγής του Αυγούστου οφείλεται στο ότι η ανοδική προσαρμογή «προοριζόταν μόνο για τον Σεπτέμβριο». Η επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας από τον ΟΠΕΚ+ έρχεται εν μέσω μιας κλιμακούμενης ενεργειακής διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με πολλούς στην Ευρώπη να ανησυχούν βαθιά για την προοπτική ύφεσης και τη χειμερινή έλλειψη φυσικού αερίου. Εν τω μεταξύ, οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν στενά την προοπτική αύξησης της προσφοράς από το ιρανικό αργό, εάν η Τεχεράνη μπορέσει να εξασφαλίσει μια ανανεωμένη έκδοση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr