Ενεργειακή κρίση: Στροφή του Σολτς ανοίγει το δρόμο για έκδοση ευρωομολόγου

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, εμφανίζεται έτοιμος να συμφωνήσει σε έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους, (ευρωπαϊκό ομόλογο) σύμφωνα μει το Bloomberg.

  • Ο Σολτς φέρεται να υιοθετεί την πρόταση ότι με την έκδοση ευρωομολόγου μπορούν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση. Ως ροϋπόθεση θέτει τα κεφάλαια που θα αντληθούν να χορηγηθούν ως δάνεια στα κράτη μέλη και όχι ως επιδοτήσεις.

Η Γερμανία έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από τους ευρωπαίους ηγέτες μετά την ανακοίνωση του γερμανικού σχεδίου ύψους 200 δισ. ευρώ, που έχει στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και το οποίο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ανισορροπίες στους κόλπους της ΕΕ. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί δραματικά οι εκκλήσεις για την ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα, στον οποίο τα κράτη μέλη θα πρέπει να δαπανήσουν τεράστια ποσά για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους, χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η επίσημη θέση του Βερολίνου

Επίσημα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε για τη θέση του καγκελάριου σχετικά με το κοινό χρέος, λέγοντας ότι σημαντικά κεφάλαια είναι ακόμη διαθέσιμα ή κινητοποιούνται επί του παρόντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να αποκλείει την επιλογή αυτή.

Ο ίδιος καγκελάριος, την Παρασκευή στην Πράγα, απέφυγε επίσης να δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η Γερμανία θα υποστηρίξει την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αντ’ αυτού, επισήμανε  ότι υπάρχουν ακόμα κεφάλαια που δεν χρησιμοποιηθεί  από το ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία. « Υπάρχουν ακόμη πολλοί διαθέσιμοι πόροι», είπε.

Ο Καγκελάριος και το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας

Ο Σόλτς για να δώσει το «πράσινο φως» θα πρέπει λάβει υπόψη του την τελική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με τη συνταγματικότητα του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ.

Στην προκαταρκτική τους απόφαση οι Γερμανοί δικαστές τον Απρίλιο του 2021 αποφάνθησαν  ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη πιθανή ζημία από το μπλοκάρισμα του Ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία εν αναμονή της πλήρους απόφασης παρά από το να επιτραπεί η συνέχισή του στο μεταξύ. Άφησαν επίσης να εννοηθεί ότι το από κοινού εκδοθέν χρέος της ΕΕ για τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων προς τα κράτη μέλη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, εφόσον το μέτρο παραμένει εφάπαξ.

Τέλος, ο Σολτς είναι  επιφυλακτικός  σχετικά με την επερχόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας. Ο Γερμανός καγκελάριος επιθυμεί να δει τη νέα συμφωνία συνασπισμού της Ρώμης και να συζητήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τη Μελόνι, προτού δεσμευτεί σε περαιτέρω ευρωπαϊκά προγράμματα  που χρηματοδοτούνται από το χρέος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr