Ακόμα μια πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη κατέθεσε η Ελλάδα, μέσω επιστολής που έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η πρόταση της Αθήνας

Στην επιστολή προς τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, και την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον, η Αθήνα διά μέσου του Κώστα Σκρέκα καταθέτει πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ/θερμική MWh που η Κομισιόν προτείνει να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς θα αξιοποιούνται τα χρήματα

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο θα αξιοποιούνται:

  • Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
  • Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο.
  • Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.
  • Και για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Ειδικό τέλος και δάνειο

Ο Έλληνας ΥΠΕΝ επισημαίνει πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν εφαρμοστεί ειδικό τέλος 10 ευρώ/θερμική MWh που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα εισπράττεται ετησίως ποσό ύψους 9 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε., με βάση την κατανάλωση του 2021.

Τα έσοδα των 9 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που περιλαμβάνουν πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από αυτή του αερίου και τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, μέτρο που ήδη εφαρμόζεται στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr