Ενεργειακός συναγερμός: Ποιά μέτρα υιοθετούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επεξεργάζονται σχέδια για τη διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου, ακόμη και την επιβολή δελτίου στην ενέργεια σε περίπτωση διακοπής της ροής ρωσικού αερίου μετά τον περιορισμό της παροχής μέσω του αγωγού Nord Stream

Τρία επίπεδα κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κανόνες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας διακοπής στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Καθορίζει τρία επίπεδα κρίσης: έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμό και έκτακτη ανάγκη. Απαιτείται από τα κράτη- μέλη να έχουν καταρτίσει σχέδια για το πώς θα διαχειριστούν τον αντίκτυπο μιας διακοπής του εφοδιασμού στα τρία επίπεδα κρίσης.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέμβουν μόνο εάν τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν προμήθειες στα νοικοκυριά και στους πελάτες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

Η υπουργός Ενέργειας Ανιές Ρουνασέ ανακοίνωσε ότι η Γαλλία στοχεύει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10% λόγω της τρέχουσας κρίσης, ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε την εγκατάσταση ενός τερματικού σταθμού για τη λήψη υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Χάβρη τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η Γαλλία σκοπεύει να γεμίσει στο 100% τα αποθέματα του φυσικού αερίου της μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, από το 59% που είναι η χωρητικότητα τώρα, δήλωσε την Πέμπτη η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, καθώς οι μειωμένες ρωσικές παραδόσεις αερίου ταρακουνούν την ευρωπαϊκή αγορά

Την ίδια ώρα προαναγγέλλονται μέτρα για μείωση της ζήτησης αερίου στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των 27 τη Δευτέρα.

Ποιες είναι όμως οι ενέργειες στις οποίες έχουν επιμέρους προχωρήσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;

ΑΥΣΤΡΙΑ

Η Αυστρία, η οποία λαμβάνει περίπου το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, έχει ενεργοποιήσει το πρώτο βήμα ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων. Εξετάζει επίσης μέτρα για τη διαφοροποίηση της παροχής φυσικού αερίου και θα μετατρέψει μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με αέριο σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η χώρα, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, συμφώνησε να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) των ΗΠΑ και έχει εντείνει τις συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για να αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η τσεχική εταιρεία κοινής ωφελείας CEZ δήλωσε ότι αντιμετώπισε τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom με όγκους από άλλες πηγές.

ΔΑΝΙΑ

Η υπηρεσία ενέργειας της Δανίας ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιήσει το πρώτο βήμα ενός σχεδίου έκτακτης παροχής αερίου σε τρία στάδια. Ανέφερε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου είναι εγγυημένες προς το παρόν, αλλά προέτρεψε τους καταναλωτές και τις εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση.

ΓΑΛΛΙΑ

Τον Απρίλιο, η γαλλική εταιρεία εκμετάλλευσης δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz δήλωσε ότι έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα που μπορούν να ενεργοποιηθούν για τον περιορισμό της παροχής φυσικού αερίου στους πελάτες σε περίπτωση ελλείψεων και κάλεσε τους παρόχους να γεμίσουν τις υπόγειες αποθήκες πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Τα μέτρα επιτρέπουν στην εταιρεία να εκδίδει εντολές μείωσης ή διακοπής της κατανάλωσης αερίου εντός δύο ωρών σε μεγάλους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυό της και να ζητά από τους διαχειριστές συστημάτων διανομής να κάνουν το ίδιο σε περίπτωση έλλειψης. Η Γαλλία λαμβάνει περίπου το 20% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για το 55% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, έχει εισέλθει στη Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων, αλλά δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει μια ρήτρα που επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος φυσικού αερίου στους πελάτες, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Το “στάδιο συναγερμού” της Φάσης 2 ξεκινά όταν η κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού σε φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Γερμανία θα παράσχει μια πιστωτική γραμμή 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου. Ένα μοντέλο δημοπρασίας φυσικού αερίου θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι για να ενθαρρύνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο.

ΕΛΛΑΔΑ

Βάσει ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, η Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιεί αέριο κυρίως για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα λάβει πρόσθετες ποσότητες LNG και θα αλλάξει τέσσερις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο σε ντίζελ. Θα ενισχύσει επίσης την εξόρυξη άνθρακα τα επόμενα δύο χρόνια ως προσωρινό μέτρο.

ΙΤΑΛΙΑ

Η Ιταλία, η οποία καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ανακοίνωσε αρχικά μέτρα για την ενίσχυση της αποθήκευσης φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα και σχεδιάζει να μεγιστοποιήσει τη χρήση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, εάν χρειαστεί εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

Η Ιταλία ζήτησε από τον διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου Snam να πάρει μέτρα για να βοηθήσει ώστε τα αποθέματα φυσικού αερίου να αγγίξουν τον στόχο για τον Ιούνιο.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Ολλανδία θα ενεργοποιήσει τη φάση έγκαιρης προειδοποίησης του σχεδίου της για την ενεργειακή κρίση και θα άρει το ανώτατο όριο στην παραγωγή από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Εισάγει το 15% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Βάσει νόμου για τα υποχρεωτικά αποθέματα, σε περίπτωση κινδύνου για την ασφάλεια του εφοδιασμού, το υπουργείο Κλίματος της Πολωνίας υποβάλλει επίσημη πρόταση στην κυβέρνηση για την επιβολή περιορισμών στη χρήση φυσικού αερίου, επηρεάζοντας πρώτα τη βιομηχανία και θωρακίζοντας τα νοικοκυριά. Η Πολωνία λαμβάνει περίπου το 50% της ετήσιας ζήτησης φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Καμία χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου δεν συγκαταλέγει τη Ρωσία στους κύριους προμηθευτές της.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Η Σουηδία έχει επίσης ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr