Η ελληνική ατζέντα στη Σλυνοδο Κορυφής

Με κατακτημένη τη θετική κατάληξη της ελληνικής πρότασης για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία: Πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου κοινωνικών πολιτικών στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για την “Κοινωνική Ευρώπη”, στις 7-8 Μαίου, στο Πόρτο, αποκαλούμενη και ως “Ατζέντα του Πόρτο 2030”.

Αναζητούνται ουσιαστικές απαντήσεις 

Το διήμερο αυτό, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε θα αναζητήσουν ουσιαστικές απαντήσεις και πολιτικές στις τεράστιες ανατροπές που έχει φέρει η υγειονομική κρίση στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για συντονισμό όσων περισσότερων χωρών μπορεί σε κοινές προτάσεις που αφορούν στη στήριξη της εργασίας, των επιχειρήσεων αλλά και των πιο ευάλωτων πολιτών.

Κατά τις ίδιες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι ελληνικές θέσεις συμπίπτουν σε πολλά με την Πορτογαλία, η οποία σημειωτέον έχει και την προεδρία της Ε.Ε.

Η ελληνική ατζέντα στο Πόρτο

Στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού βρίσκεται, σύμφωνα με συνεργάτες του, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο σημειωτέον, δεν εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο στόχος που επιδιώκεται είναι να τεθεί το θέμα και επισήμως στο τραπέζι και να αποκτήσει ενιαία και πανευρωπαϊκή έκφραση.

Η ελληνική ατζέντα για το Πόρτο αναμένεται να περιλαμβάνει ακόμα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα μας, όπως το προσφυγικό ( που ούτως ή άλλως είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα ), το brain drain, καθώς και θέματα καταπολέμησης διακρίσεων και ανισοτήτων, η ισότητα μεταξύ των δύο φύλλων κα.

Η Αθήνα θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δώσει ένα ουσιαστικό μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας ενσωματώνοντας τα παραπάνω θέματα στις στρατηγικές της ( ψηφιακή και πράσινη ατζέντα ).

Ήδη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει να υιοθετηθούν δεσμευτικοί στόχοι και μέτρα για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και μισθούς, για ίσες ευκαιρίες και για κοινωνική δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr