υπερκέρδη διϋλιστηρίων

Μία σημαντική “ένεση” τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από τα υπερκέρδη των διϋλιστηρίων να γίνει στα δημόσια ταμεία.

Θα προστεθούν στην “κάβα” του 1 δις ευρώ 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΚ,  τα έσοδα θα εισπραχθούν το 2023 μετά την ψήφιση του Κανονισμού από την Ε.Ε. για την επιβολή φορολογικού συντελεστή 90% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξέλιξη που σημαίνει πως δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει εθνική νομοθεσία για τη βεβαίωση των συγκεκριμένων εσόδων.

Τα έσοδα αυτά θα έρθουν να προστεθούν στην «κάβα» του 1 δισ. ευρώ που έχει βάλει στην άκρη ο προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το επόμενο έτος, εκ των οποίων υπολογίζεται πως 600 εκατ. ευρώ θα περισσέψουν, εάν οι τιμές στην ενέργεια διατηρηθούν στα επίπεδα του Νοεμβρίου, σε μέσες τιμές.

Η δεύτερη αυτή υπόθεση έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται τις τελευταίες ημέρες, όταν αφενός οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να τραβούν την ανηφόρα -έφτασαν έως και τα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα την περασμένη εβδομάδα-, δίνοντας σήμα για άνοδο και στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες επέστρεψαν στην περιοχή των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την Ελλάδα (συν 19% μόνο χθες).

Ο ενεργειακός εφιάλτης 

Τον ενεργειακό εφιάλτη έρχεται να συμπληρώσει το νέο μέτωπο Ρωσίας – Δύσης μετά την επιβολή εμπάργκο στις δια θαλάσσης εισαγωγές πετρελαίου στην Ε.Ε. από τη Ρωσία και την εφαρμογή πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο πετρέλαιο που φορτώνεται, ασφαλίζεται ή διεκπεραιώνεται η μεταφορά του από ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η Μόσχα απειλεί με αντίμετρα και πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσει τη στρόφιγγα της αποστολής πετρελαίου μέσω αγωγών στην Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, που έχουν πάρει επί του παρόντος εξαίρεση.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε πρόσθετες διαταραχές στις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία πριν την εισβολή στην Ουκρανία κάλυπτε το ένα τέταρτο των αναγκών της με εισαγωγές από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr