Μέσω επιστολής που απηύθυνε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας στον Υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου αναδεικνύεται το επείγον του ζητήματος και ο κίνδυνος να εξανεμισθεί η στήριξη των νοικοκυριών

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ), η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο του κλάδου στη χώρα μας, με επιστολή που απηύθυνε στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου, θέτει το επείγον ζήτημα της αύξησης του κόστους στην Ελληνική Πτηνοτροφία και αναδεικνύει την ανάγκη για άμεσες πρωτοβουλίες από την πλευρά της Πολιτείας.

Στην επιστολή γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας θέρμανσης, που θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη λειτουργία των πτηνοτροφικών μονάδων και που έρχονται να προστεθούν στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στη γνωστή αύξηση του κόστους των ζωοτροφών – οι οποίες σε σημαντικό βαθμό έχουν ήδη απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η ΕΔΟΠ επισημαίνει ότι περιθώρια για περαιτέρω απορρόφηση του αυξανόμενου κόστους δεν υπάρχουν, οπότε νομοτελειακά θα υπάρξει επιβάρυνση των τιμών για τους τελικούς καταναλωτές. Ζητά, δε, από την Κυβέρνηση, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, να εξετάσει με προσοχή το ζήτημα της αντίστοιχης ενίσχυσης των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, όπως η πτηνοτροφία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΟΠ, Θάνος Αγγελάκης, σχολίασε σχετικά: “Με την επιστολή μας καθιστούμε σαφές ότι, αν δεν υποστηριχθεί ο κλάδος μας -και συνολικά η πρωτογενής παραγωγή- ώστε να ανταπεξέλθει στο κύμα αυξήσεων της ενέργειας, η όποια στήριξη στα νοικοκυριά ουσιαστικά θα εξανεμισθεί, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις μας θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το επί πλέον κόστος στις τιμές των προϊόντων μας. Είναι γεγονός ότι έχουμε μια ειλικρινή και παραγωγική επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και προσδοκούμε άμεσα μια θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Κυβέρνησης.»

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της ΕΔΟΠ:

Aθήνα, 13 Οκτωβρίου 2021

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Σε συνέχεια της προηγούμενης επικοινωνίας μας, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με σκοπό την ενημέρωσή σας σχετικά με την πρόσθετη επιβάρυνση των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ενέργειας.

Τονίζουμε ότι πρόκειται για πρόσθετη επιβάρυνση, δεδομένου ότι,  αθροιστικά, ο κλάδος έχει απορροφήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19 και την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών που αποτελούν βασική πρώτη ύλη για την παραγωγική διαδικασία του κλάδου μας.

Αντιλαμβανόμενοι την προσπάθεια της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την όλη κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την εμφάνιση της πανδημίας, θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς στην προσπάθεια αυτή με σκοπό την προστασία της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού νοικοκυριού.

Η αύξηση του κόστους της ενέργειας πλήτει συγκεκριμένα την ελληνική πτηνοτροφία σε δύο κρίσιμους τομείς:

  1. Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας: Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος επιφέρει διπλασιασμο του κοστους στις Γενικές Βιομηχανικές Δαπάνες στις εκμεταλλεύσεις (πτηνοτροφεία) και στις επιχειρήσεις (πτηνοσφαγεία) του κλάδου, συνολικά.
  2. Κόστος θέρμανσης: Η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας συνδυάζεται με παράλληλη αύξηση του κόστους των ορυκτών καυσίμων, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά το κόστος εκτροφής. Καθότι πρόκειται για στεγαζόμενες μονάδες εκτροφής, οι οποίες, ως εντάσεως κεφαλαίου, εμφανίζουν σημαντικές ανάγκες σε θέρμανση κατά την περίοδο του χειμώνα, η αύξηση του κόστους των ορυκτών καυσίμων η οποία συμπαρασύρει και τα εναλλακτικά καύσιμα όπως π.χ. πέλλετ και υγραεριο, θα αυξήσει επιπλέον το κόστος εκτροφής, σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό – και δύσκολα διαχειρίσιμο για παραγωγούς και επιχειρήσεις.

Μελετώντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων, θα θέλαμε να εξετάσετε με προσοχή και το ζήτημα της παράλληλης ενίσχυσης των σημαντικότερων παραγωγικών κλάδων της χώρας και ιδιαίτερα αυτών του πρωτογενούς τομέα, όπως η πτηνοτροφια, ώστε τα μέτρα αυτά να έχουν πραγματικά θετικό αντίκτυπο στο καλάθι της νοικοκυράς και να στηρίξουν την κατανάλωση και συνολικά την ελληνική οικονομία.Μία αύξηση της τιμής των βασικών προϊόντων διατροφής, εξαιτίας της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, θα εκμηδενίσει την στήριξη προς τα νοικοκυριά, καθιστώντας μη λειτουργικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Ο κλάδος της πτηνοτροφάας, μετά από όλες αυτές τις πιέσεις που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε σε ανατιμήσεις από 6 εως 8%, ενώ βάσει του κόστους θα έπρεπε να προβεί σε ανατιμήσεις άνω του 12%. Για να αποφύγουμε λοιπόν έναν νέο κύκλο ανατιμήσεων, ο οποίος θα είναι και ανεξέλεγκτος θεωρούμε επιβεβλημένη την ενίσχυση της ελληνικής πτηνοτροφίας. 

Η συνδυασμένη, από κοινού προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι η ενδεδειγμένη λύση έναντι της μεμονωμένης επιδοματικής πολιτικής, όπως διαπιστώσαμε όλοι στο πρόσφατο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική πληροφορία.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

 

Αθανάσιος Αγγελάκης

Πρόεδρος

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr