Ενίσχυση του τουρισμού με μισό δις ευρώ

Πρόγραμμα στήριξης των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο,  οι θεσμοί  έχουν ήδη ενημερωθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει με 425 εκατομμύρια ευρώ τον κλάδο του τουρισμού ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία.

Στήριξη του τουρισμού με πόρους από το ΕΣΠΑ

Μόλις δοθεί το πράσινο φώς, κάτι αναμενόμενο, αφού θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, τότε θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα και τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αναφέρεται σε ενίσχυση επιχειρήσεων και τα ποσά που θα πάρει κάθε τουριστική μονάδα είναι μη επιστρεπτέα.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο από τις κρατήσεις στη χώρα μας, μέσω μεγάλων tour operators, αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας για επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για φέτος. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας συντάχθηκε με την παραδοχή ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι φέτος στο 40%-45% των αντίστοιχων του 2019.

Στα 7,5 με 8,5 δις ευρώ ο στόχος για τα τουριστικά έσοδα

Η επίτευξη του στόχου σημαίνει ότι τα έσοδα θα κυμανθούν  από 7,5 έως 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα είναι διπλάσια σε σχέση με το 2020. Υπάρχουν όμως και οι πιο αισιόδοξοι, ειδικά στο υπουργείο Τουρισμού, που αναφέρουν ότι τα έσοδα το 2021 θα είναι στο 50 ή και 55% σε σχέση με το 2019 και ο τουρισμός θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Μάλιστα στο υπουργείο Τουρισμού αναφέρουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού, που επιταχύνει ρυθμούς, θα συμβάλλει στη δημιουργία τείχους ανοσίας και στη μείωση των κρουσμάτων από κορωνοϊό, με αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες που δεν έχουν οριστικοποιήσει ακόμη τις διακοπές τους να επιλέξουν την Ελλάδα για αυτό το καλοκαίρι αλλά ακόμη και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες.

Ενίσχυση του λιανεμπορίου και δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις

Ταυτόχρονα το υπουργείο Ανάπτυξης βλέπει με θετικό μάτι την ενίσχυση του λιανεμπορίου (ένδυση, υπόδηση, εποχικά καταστήματα) μέσω ειδικού προγράμματος ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ενίσχυση των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι δεν επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης.

Παράλληλα μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας χορηγούνται δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, ύψους 460 εκατομμυρίων ευρώ,  για την παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις. Απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 200.000 ευρώ ακόμη και αν έχουν ιδρυθεί το 2020 ή και το 2021 ενώ αναμένεται να ενισχύσει με ρευστότητα περισσότερες από 8.000 επιχειρήσεις. Τα δάνεια είναι χαμηλότοκα και είναι πενταετούς διάρκειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr