Φαίνεται ότι οι τελευταίες εβδομάδες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα είναι τόσο sui generis όσο και μεγάλο μέρος του προηγούμενου διαστήματός της, καθώς ο Τραμπ αναμένεται να απονείμει χάρη σε αρκετούς από τους πρώην συνεργάτες του που είχαν «μπλεξίματα» με την δικαιοσύνη.

Η αρχή έγινε με τον στρατηγό ε.α. και πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μάικ Φλιν, ο οποίος έχει ομολογήσει την ενοχή του για ψευδορκία στο FBI κατά τη διάρκεια των ερευνών για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. «Με μεγάλη μου τιμή ανακοινώσω ότι χορηγήθηκε πλήγης απαλλαγή στον στρατηγό Μάικλ Φλιν. Συγχαρητήρια στον στρατηγό Φλιν και στην υπέροχη οικογένειά του, γνωρίζω ότι θα περάσετε πλέον μια πραγματικά υπέροχη Ημέρα Ευχαριστιών!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

O Τραμπ έχει ήδη αναστείλει τις ποινές που τα δικαστήρια έχουν επιβάλλει σε πρώην συνεργάτες του, όπως ο Ρότζερ Στόουν, ο Πολ Μάναφορτ και ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, οι οποίοι καταδικάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. Τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα απονείμει χάρη και στον Στιβ Μπάνον, ο οποίος κατηγορείται για απάτη, αλλά και στον Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος ερευνάται για παραβάσεις του νόμου περί lobbying.

Αν και αναμενόμενη, η απονομή χάρης στον Φλιν προκάλεσε αντιδράσεις, με τον Δημοκρατικό βουλευτή Άνταμ Σιφ, προέδρο της Επιτροπής Ασφαλείας, να γράφει ότι «ο Τραμπ έχει κακομεταχειριστεί επανειλημμένα το δικαίωμα της χάρης, για να εξυπηρετήσει φίλους του και να προστατεύσει αυτούς που τον καλύπτουν», ενώ η Νάνσι Πελόζι έκανε λόγο για «πράξη βαριάς διαφθοράς».

Πηγή: economico.gr