Μια καθόλου κολακευτική εικόνα για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σκιαγραφεί η σχετική ετήσια έκθεση του Heritage Foundation, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας και ουσιαστικά ανατρέπει ολοσχερώς τον ισχυρισμό του προέδρο Ντόναλντ Τραμπ, ότι «επανίδρυσε» τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας στη διάρκεια της προεδρίας του.

Οι παράγοντες υπό εξέταση

Το Heritage Foundation, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα think tanks-πυλώνες της συντηρητικής σκέψης στις ΗΠΑ, στην έκθεσή του αξιολογεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, Σώμα Πεζοναυτών και πυρηνικές δυνάμεις) ως προς μια σειρά βασικούς παράγοντες.

Αυτοί είναι η ικανότητα να ανταποκρίνονται σε απειλές, η δυνατότητα αντιμετώπισής τους και η ετοιμότητα να αναπτύσσονται άμεσα ως ετοιμοπόλεμη δύναμη. Η κάθε κατηγορία κατατάσσεται ως «πολύ αδύναμη», «αδύναμη», «οριακή», «ισχυρή» και «πολύ ισχυρή». Επίσης, αξιολογούνται και τα οπλικά συστήματα σε κλίμακα 1 (παλιό, αδύναμο) ως 5 (το πιο νέο και ισχυρό).

«Οριακά» τα απότελέσματα

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ανά σώμα, η εικόνα που προκύπτει κάθε άλλο παρά καλή μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Στρατός των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ως «οριακός», με την έκθεση να επισημαίνει ότι υπάρχουν ζητήματα δυνάμεων και χρηματοδότησης, όπως και το Ναυτικό, το οποίο, ωστόσο, τείνει προς το «αδύναμο», λόγω μικρού στόλου και έλλειψης προσωπικού.

«Οριακή» κρίνεται και η Αεροπορία, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει ανοδικές τάσεις, με την έκθεση να τονίζει ότι χρειάζονται περισσότεροι καλά εκπαιδευμένοι πιλότοι και μαχητικά 5ης γενιάς. Οι Πεζοναύτες ανέβηκαν κατηγορία, από «αδύναμοι» σε «οριακοί», ενώ «οριακή» κρίνεται και η κατάσταση των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας, με την έκθεση να υπογραμμίζει ότι αν και η τάση είναι προς το «ισχυρό», αν δεν υπάρξει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, θα αλλάξει προς το χειρότερο.

Πηγή: economico.gr