Έντονη ανησυχία σε Τόκιο και Σεούλ προκάλεσε κοινή περιπολία βομβαρδιστικών αεροσκαφών της Ρωσίας και της Κίνας σε θαλάσσιες ζώνες της ανατολικής Ασίας.

Συγκεκριμένα, η Ιαπώνια έστειλε μαχητικά για να παρακολουθήσουν δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και τέσσερα κινεζικά βομβαρδιστικά H-6K τα οποία πραγματοποίησαν κοινή πτήση πάνω από την Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Παράλληλα, μαχητικά της Νότιας Κορέας σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν αν χρειαζόταν τα βομβαρδιστικά, όταν αυτά μπήκαν στον εναέριο χώρο της, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Σεούλ επικοινώνησαν για το περιστατικό με Μόσχα και Πεκίνο.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε ότι η κοινή αποστολή πραγματοποιήθηκε για να «ενισχυθεί και να εμβαθυνθεί η ρωσο-σινική εταιρική σχέση και να αυξηθεί το επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας» των δύο χώρων.

Δείτε ακόμη: Παζάρι της Τουρκίας στο Αιγαίο: Πιέζει για διάλογο και συνεχίζει να προκαλεί. Εγρήγορση στο Πεντάγωνο μετά τη νέα Navtex

Διευκρίνισε, δε, ότι η άσκηση δεν στρεφόταν εναντίον κάποια τρίτης χώρας, αν και τα βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά Τακεσίμα/Ντόκντο, κάτι που προκάλεσε την ενόχληση του Τόκιο.

Η άσκηση ήταν η δεύτερη τέτοια που πραγματοποιείται από το 2019, όταν Ρωσία και Κίνα άρχισαν να συνεργάζονται σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία στη Δύση.

Δείτε επίσης

Ο Τραμπ αρνείται να υπογράψει το νομοσχέδιο των 900 δισ. για βοήθεια στους πληττόμενους από την πανδημία (Video)

ΑΚΤΩΡ: Διευθετούμε ακόμη μία σοβαρή παράβαση της προηγουμένης διοίκησης, χωρίς ουσιαστικές απώλειες

Νέα μετάλλαξη κοροναϊού: Ποια είναι τα τελευταία δεδομένα – Γιατί το νέο στέλεχος ίσως είναι πιο μολυσματικό στα παιδιά

Πηγή: economico.gr