Eastmed Αθήνας Λευκωσίας

Γεωπολτικές καραμπόλες και σενάρια για ένταση μεταξύ Λευκωσίας από την μία πλευρά και Αθήνας και Ισραήλ από την άλλη, προκαλεί η ανάπτυξη του ενεργειακού παιχνιδιού στην ανατολική Μεσόγειο – ενός παιχνιδιού, στο οποίο επιχειρεί να μπει ξανά σφήνα η Τουρκία.

Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων είναι πυκνές, όπως και το διπλωματικό παρασκήνιο το οποίο πυροδοτήθηκε από δύο γεγονότα: Το πρώτο ήταν οι «γκρίζοι χάρτες» της Αιγύπτου για τα οικόπεδα εξορύξεων στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίοι αφήνουν υπόνοιες για «καταπάτηση» δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ πέρα από τον 28ο μεσημβρινό. Το δεύτερο ήταν οι πληροφορίες που δημοσίευσε το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» για εγκατάλειψη του αγωγού Eastmed.

Το σενάριο εγκατάλειψης του Eastmed

Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, αντί του Eastmed εξετάζεται νέο σχέδιο μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου με αγωγό στην Αίγυπτο και από εκεί με νέο υποθαλάσσιο αγωγό στην Κρήτη.

Τόσο οι αιγυπτιακοί χάρτες όσο και οι πληροφορίες για εγκατάλειψη του Eastmed φαίνεται πως ήταν το έδαφος πάνω στο οποίο πάτησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να επιχειρήσει να βάλει ξανά την Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι με την γνωστή του πρόταση προς το Κάιρο για διαπραγμάτευση επί συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε προχθες  έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αιγύπτιο πρόεδρο  Φατάχ αλ Σίσι φέρεται να έδωσε διαβεβαίωσεις ότι υπήρξαν παρερμηνείες και αστοχίες από το αιγυπτιακό υπουργείο Ενέργειας και πως το Κάιρο δεν προτίθεται να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία σε βάρος της συμμαχίας του με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πιθανό έκτακτο ταξίδι Δένδια στο Κάιρο

Παρά ταύτα, φαίνεται ότι παραμένουν θολά σημεία ως προς το εάν υπάρχει παρασκηνιακός δίαυλος μεταξύ Καίρου και Αγκυρας και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό μέσα στα επόμενα 24ωρα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να ταξιδέψει εκτάκτως στην Αίγυπτο.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, σκιές πέφτουν και στην έτερη τριμερή, εκείνη μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Εκεί, τα σενάρια ακύρωσης του Eastmed φέρονται να έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Λευκωσία.

Εκνευρισμός στην Λευκωσία

Στην Λευκωσία, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο hellasjournal.com, έχουν φθάσει συγκεχυμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα πιθανώς παρέκαμψε την Κύπρο και συνομίλησε με τον στρατηγό αλ Σίσι και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου για το ενδεχόμενο νέου αγωγού που αντί της Κύπρου θα περνά από την Κρήτη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το εν λόγω σενάριο μετέφερε στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Από την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τοποθέτηση επ’ αυτών των σεναρίων, διπλωματικοί αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν δύο δεδομένα:

  • Το πρώτο είναι πως ένας ενδεχόμενο εναλλακτικός αγωγός, θα παρέκαμπτε αφενός τις «καθυστερήσεις» που παίζει η Ιταλία στο θέμα του Eastmed και, αφετέρου, θα έβγαζε εντελώς εκτός παιχνιδιού την Τουρκία  αφού δεν θα είχε καμία επαφή με τις θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί ως δυνάμει δική της υφαλοκρηπίδα.
  • Το δεύτερο στοιχείο είναι πως μια τέτοια παράκαμψη θα περιόριζε σημαντικά, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το μεγάλο κάδρο του ενεργειακού παιχνιδιού, και τον ρόλο της Κύπρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πίεση που δέχεται η Λευκωσία από την Τουρκία τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο εν όψει και των νέων συνομιλιών για το Κυπριακό.

Πηγή: economico.gr