φόβοι θερμό επεισόδιο

Εξαιρετικά πιεστική για την Αθήνα γίνεται η διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία, σε συνδυασμό με την ανοχή Ευρωπαίων και αμερικανών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Όσο περνούν οι ώρες, η ένταση και οι φόβοι για ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο μάλιστα ορισμένοι εκτιμητές τοποθετούν χρονικά το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου, μεγαλώνουν.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με όλους τους τρόπους να εξαντλήσει τα περιθώρια διπλωματικής αντίδρασης, έχοντας ταυτόχρονα δώσει εντολή στο σύνολο των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας και ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό για εγρήγορση και ετοιμότητα.

Πιεστική για την Αθήνα η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται σε διαρκή επαφή, προκειμένου η επιχειρησιακή εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο να παραμένει ευκρινής και να γίνονται όλα όσα απαιτούνται για τη διαρκή παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εφόσον αυτό χρειαστεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Και αυτό, γιατί πρακτικά, με την τελευταία NAVTEX, η οποία εκδόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (1314/20) από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας Αττάλειας, δίνεται στο «Oruc Reis» πορεία προς τα δυτικά και βορειοδυτικά του συμπλέγματος του Καστελλόριζου.

Στα ανατολικά, η περιοχή φθάνει έως και 6,5 ν.μ. από το σύμπλεγμα (συγκεκριμένα τη Ρω) και στα δυτικά περί τα 12 ν.μ. από τη Ρόδο. Το υπόλοιπο μέρος της περιοχής που δεσμεύεται από τη NAVTEX βρίσκεται είτε σε διεθνή ύδατα είτε κοντά στις τουρκικές ακτές.

Η ισχύς της NAVTEX λήγει το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης 27 Οκτωβρίου, ως εκ τούτου την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα θα γίνει γνωστό σε ποια περιοχή το «Oruc Reis» θα κινηθεί.

Τί θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες 

Με βάση αυτά τις αναλύσεις που γίνονται σε γεωστρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, το πιο δυσοίωνο σενάριο για την Αθήνα θα ήταν κάποια στιγμή στις επόμενες εβδομάδες, μαζί με τις έρευνες του «Oruc Reis», να δοθεί εντολή και για γεωτρήσεις από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στο τριεθνές.

Και βέβαια,  πάντα υπάρχει στο τραπέζι και η απειλή για έναρξη ερευνών στα οικόπεδα, τα οποία η ΤΡΑΟ έχει ήδη «τεμαχίσει» στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης.

Νέες προκλήσεις από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας 

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στη μέση του προγράμματος σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχιστούν οι εργασίες για ακόμα δύο μήνες.

“Το πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε ιδιαίτερα, συνεχίζει τις εργασίες του νότια του Κας, εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Εμείς εκεί έχουμε επιπλέον εργασίες περίπου δύο μηνών.

Δηλαδή είμαστε στη μέση του προγράμματός μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: economico.gr