Ερντογάν Σάντσεθ

Πολιτικό και ευρωπαϊκό unfair βλέπει η Αθήνα στην νέα εξοπλιστική συμφωνία Ισπανίας – Τουρκίας και στην απόφαση του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να κλείσει νέα deal πώλησης όπλων με τον Ταγίπ Ερντογάν – μια απόφαση για την οποία η κυβέρνηση εκφράζει έντονη ενόχληση.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις κινήσεις Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Όπως τονίζουν, το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει και επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha González Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: “Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξα¬γωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθε¬ροποίηση.”

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία.

Το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τι συμφώνησαν Ερντογάν-Σάντσεθ

Η υπογραφή πέντε συμφωνιών ήταν το αποτέλεσμα της 7ης Ισπανοτουρκικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου στην Άγκυρα. Τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ που συνοδευόταν από 6 υπουργούς της κυβέρνησής του, υποδέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Αφενός ο Ερντογάν εξασφάλισε εκ νέου τη στήριξη της Ισπανίας για μια θετική ευρωπαϊκή ατζέντα της Ε.Ε. με την Τουρκία, αφετέρου ο Σάντσεθ έφυγε από την Άγκυρα έχοντας υπογράψει 5 διμερείς συμφωνίες: έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ύδρευσης, συνεργασία για τον αθλητισμό, τις επιστήμες αλλά και συνεργασία για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία τον Ιούνιο του 2022, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr