Ελληνοτουρκικά: Το τετ α τετ Δένδια Τσαβούσογλου και στο βάθος η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν,

Αυξάνεται η κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά, λίγες μόνον ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στην οποία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρόκειται να συζητηθούν και συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Άγκυρας, μετά από εισήγηση που θα κάνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παρά τη διατήρηση της έντασης και των προκλήσεων σε ρητορικό επίπεδο, τις τελευταίες εβδομάδες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να μη θέλει να τεντώσει επικίνδυνα το σκοινί.

Η αλλαγή Ερντογάν και οι ΗΠΑ

Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, σχετίζεται με τη στάση που κρατάει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέναντι στην Τουρκία.

Παρότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθεί αυτό το κλίμα και αν τελικά έχει μέσα του έστω ψήγματα «αλήθειας» η ουσία είναι ότι μετά τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών που έγινε την Τρίτη στην Αθήνα, χθες δρομολογήθηκε η  επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου.

Την είδηση έδωσε αρχικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο».

«Πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Η επιβεβαίωση της Αθήνας

Την είδηση επιβεβαίωσε η Αθήνα καθώς διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ του Ελληνικού και του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που διεξήχθησαν σήμερα στην Αθήνα, εξετάστηκε μεταξύ άλλων, η προοπτική συνάντησης των δύο Υπουργών στο προσεχές μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ότι ο Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Οι αυτονόητες διευκρινήσεις Τσαβούσογλου

Λίγο αργότερα ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, που είχε με τον ομόλογό του του Καζακστάν Μουκχτάρ Τιλεμπερντί επανήλθε διευκρινίζοντας προφανώς το αυτονόητο ότι «ασφαλώς δεν είναι σωστή προσέγγιση να περιμένει κανείς να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σε μια συνάντηση».

«Μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιήθηκε η 61η διερευνητική συνάντηση στην Τουρκία. Υπάρχουν ζητήματα που δεν καταφέραμε να συμφωνήσαμε μεταξύ μας η Ελλάδα και η Τουρκία, τα συζητήσαμε στις συναντήσεις. Ασφαλώς δεν είναι σωστή προσέγγιση να περιμένει κανείς να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σε μια συνάντηση», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται και υποστήριξε ότι η Τουρκία έδειξε με καθαρό τρόπο την στάση της στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. «Λέμε δίκαιος διαμοιρασμός. Διαβιβάσαμε τη συγκεκριμένη πρότασή μας στην ΕΕ, δεν υπήρξε απάντηση», είπε.

Επιβεβαιώνοντας την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δένδιας θα έρθει στην Τουρκία στις 14 Απριλίου. Εν ευθέτω χρόνω κι εγώ θα επισκεφθώ την Ελλάδα»

Πηγή: economico.gr