έντονο διάβημα

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα προχώρησε το ΥΠΕΞ αντιδρώντας στις παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την «έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις «δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς».

Περαιτέρω τονίστηκε το «οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα».

Casus Belli και “γαλάζια πατρίδα”

Στο πλαίσιο η ελληνική πλευρά έκανε σαφή αναφορά στο casus belli, στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, τη ρητορικη περί «Γαλάζιας Πατρίδας» κλπ.

Τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις ελληνικές πρεσβείες στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.
Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr