Mπορεί η Κομισιόν να επαίνεσε την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, για τα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού και για τη συνέχιση – στο μέτρο του εφικτού- των μεταρρυθμίσεων, μπορεί να εισηγήθηκε την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης 748 εκατ. ευρώ για τη μείωση του χρέους μας, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε προβλήματα, που απειλούν το μέλλον της οικονομίας.
Οι τρεις “πληγές”
Στην έκθεσή της για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της χώρας, που συνόδευε αυτήν για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, (ανάλογες υπάρχουν για όλες τις χώρες), σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), η Κομισιόν επεσήμανε – δίπλα στα προβλήματα για το υψηλό δημόσιο χρέος , τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την υψηλή ανεργία – τρεις πληγές που αναστέλλουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας:
- Τη γήρανση του πληθυσμού,
- Την εκροή εξειδικευμένων εργαζόμενων (το γνωστό μας brain drain) καθώς και
- Το απαξιωμένο κεφαλαιακό απόθεμα, μετά από πολλά χρόνια συνεχών , υψηλών επενδυτικών κενών. Μόνο το 2019, το επενδυτικό κενό ήταν 21,7 δισ. ευρώ
«Οι ελληνικές αρχές συνέχισαν την μεταρρυθμιστική τους ατζέντα παρά τις δύσκολες συνθήκες που έθεσε ο covid-19 , αλλά οι συσσωρευμένες ανισορροπίες θα απαιτήσουν περαιτέρω προσπάθειες τα επόμενα έτη», σημειώνει η Κομισιόν.
Τα προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν
Η έκθεση, επικαλείται προβλήματα που δεν αντιμετωπίσθηκαν , όπως τις δυσκολίες στις επενδύσεις, μεταξύ άλλων λόγω της μη επικοινωνίας των φορέων του δημοσίου μεταξύ τους, τονίζει ότι η στρατηγική του fast track δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα , ότι η νέα στρατηγική για τη διευκόλυνση του εμπορίου και των ξένων άμεσων επενδύσεων δεν υιοθετήθηκε ακόμη και το προσχέδιό της δείχνει έλλειψη στρατηγικού οράματος για την ανάπτυξη τομέων υψηλής παραγωγικότητας και την παροχή κινήτρων για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, την καινοτομία και την εξωστρέφειά τους.
Κάπως έτσι, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα.
Η Κομισιόν προβλέπει υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης μετά την έντονη ανάκαμψη του 2022 (6%) στο 2,4% το 2023 και 1,7% το 2024.
Ο μέσος ρυθμός ως το 2029 διαμορφώνεται στο 2% και στη συνέχεια πέφτει στο 1,5% . Αυτό το ποσοστό είναι κοντά στην πρόβλεψη του ΔΝΤ για ρυθμό 1,4% μακροπρόθεσμα. Με τη σειρά τους, οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, φέρνουν αρνητικές συνέπειες στο χρέος και στην ικανότητα εξυπηρέτησής του.
Το βασικό σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους
Το βασικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους της Κομισιόν προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% ως το 2060, για να εξυπηρετείται το χρέος και να είναι βιώσιμο.
Τα στοιχεία αυτά, για τα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι , πάντως, απλώς προβλέψεις της Κομισιόν και όχι υποδείξεις ή συμφωνία με την κυβέρνηση, όπως ήταν ο μεταμνημονιακός στόχος του 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.
Στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν στη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας , που προβλέπεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο φέτος , αλλά να μην κλείσει πριν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας, μετά τις εκλογές εκεί το Σεπτέμβριο, για μια καλή συμφωνία δημοσιονομικών στόχων, που δεν θα στραγγαλίζει την ανάπτυξη.
Οπωσδήποτε, σημειώνουν ότι η μεταμνημονιακή δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 έχει πλέον παρέλθει εκ των πραγμάτων, αλλά δεν είναι σαφές ποιοι κανόνες θα ισχύσουν στο μέλλον.
Η παρέμβαση του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για κίνδυνο πανδημίας χρέους χτύπησε καμπανάκια για την ένταση της επικείμενης διαπραγμάτευσης, αν και αναλυτές σημείωναν ότι ο κ. Σόιμπλε είναι πλέον παρελθόν και δεν θα καθορίσει την ατζέντα της Ευρώπης.


Πηγή: economico.gr