Ιδιαίτερα θερμή ήταν η ανταπόκριση των αγορών στο ιστορικό 10ετές ομόλογο που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση – στην έκδοση του πρώτου κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου που έιγνε για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εφθασαν στα 107 δις ευρώ οι προσφορές
Η προσφορά έφθασε στα 107 δισ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και με υπερκάλυψη πάνω από 10 φορές. Σύμφωνα με fund managers τους οποίους επικαλείται το Reuters το επιτόκιο του πρώτου αυτού ευρωομολόγου διαμορφώνεται σε περίπου 0,06%.
Το ενδιαφέρον αυτό θεωρείται ενδεικτικό για το πρόκειται να επακολουθήσει κατά τις αμέσως επόμενες εκδόσεις της ΕΕ, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τουλάχιστον δύο και τοποθετούνται περί τα τέλη Ιουλίου.
«Οι διεθνείς επενδυτές είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με τα ομόλογα αυτά τα οποία εκδίδει η Ευρώπη», δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλώντας στο Bloomberg TV.
Ρέγκλινγκ: Μεγάλη η εμπιστοσύνη στο ευρώ
Σε ερώτηση για το τι είναι αυτό που «βλέπουν» οι διεθνείς επενδυτές σε αυτή την νέα έκδοση ευρωπαϊκού χρέους ο Ρέγκλινγκ απάντησε πως «οι διεθνείς επενδυτές θέλουν να διαφοροποιήσουν τα assets τους, έτσι δεν επενδύουν τα πάντα στο αμερικανικό δολάριο, ή σε άλλο συνάλλαγμα. Η εμπιστοσύνη προς το ευρώ είναι μεγάλη αυτή τη στιγμή, αν συγκριθεί με 10 χρόνια πριν».
Ο ίδιος έκανε λόγο για τη μεγάλη κινητοποίηση που επέδειξε απέναντι στην κρίση η Ευρώπη και χαρακτήρισε το πρώτο ευρωομόλογο ως ένα πολύ ασφαλές asset. Στα ομόλογα που εκδίδονται από την Κομισιόν ή τον ESM, οι επενδυτές μπορούν να έχουν περί τις 30 μονάδες βάσης υψηλότερες αποδόσεις από τα γερμανικά ομόλογα, και γι’ αυτό είναι τόσο ελκυστικά.
Ευρωομόλογα 800 δις ευρώ έως το 2026
Η ΕΕ σχεδιάζει συνολικά, και σε προοπτική πενταετίας εκδόσεις ύψους 800 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Γύρω στα 80 δισ. ευρώ αναμένεται να αντληθούν φέτος για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος. Έως το 30% του χρέους για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα εκδοθεί μέσω πράσινων ομολόγων, χρεογράφων που χρηματοδοτούν δαπάνες για περιβαλλοντολογικές δράσεις.
Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (NextGenerationEU) έχει ήδη επιδράσει καταλυτικά και στο κόστος δανεισμού των χωρών της ΕΕ με τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.


Πηγή: economico.gr