ομόλογα ράλι

Εντυπωσιακή «κούρσα» και σήμερα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να κάνει βουτιά της τάξης του 8% και να φθάνει σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 0,88% που αποτελεί νέο ρεκόρ, ενώ σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώνονται και τα spreads έναντι των γερμανικών τίτλων που έχουν υποχωρήσει στις 137 μονάδες βάσης.

Δυναμική είναι η εικόνα και το 15ετές ελληνικό ομόλογο με την απόδοσή του να υποχωρεί στο μόλις 1,032% (και κατά 7,5%) σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ εκρηκτική είναι η επίδοση του 5ετούς όπου η βουτιά στην απόδοσή του αγγίζει το 30% και διαμορφώνεται στο 0,188% το οποίο αποτελεί νέο ρεκόρ.

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων αποδίδεται από τους αναλυτές σε τρεις βασικούς παράγοντες: Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP) την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο σε όλη τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας.

Πρόσθετη ώθηση δίνει η, παγιωμένη ως φαίνεται, πεποίθηση των επενδυτών πως η Ελλάδα ανταποκρίνεται στην υγειονομική και οικονομική κρίση με επιτυχία και ασφάλεια.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η μεγάλη πτώση των αποδόσεων οδηγεί, κατά τις πληροφορίες, τον ΟΔΔΗΧ σε κινήσεις για νέες εκδόσεις σύντομα.

Πηγή: economico.gr