Αλέξης Τσίπρας: Αντίθετος στη διέρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας με Σουηδία και Φινλανδία γιατί... δεν βοηθάει την ειρήνη στην Ουκρανία

Αντίθετος στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ,του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας , αλλά στην ουσία και απέναντι στις αποφάσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να γίνουν μέλη της, εμφανίστηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην προσύνοδο Κορυφής των ευρωσοσιαλιστών (PES) στις Βρυξέλλες, όπου κλήθηκε να συμμετάσχει ως παρατηρητής.

  • Στις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε μάλιστα και την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ με παράλληλη συμφωνία για μη επέκταση του ΝΑΤΟ “στην περιοχή”.

Η θέση αυτή δεν απέχει πολύ από την απαίτηση Πούτιν να μην μπουν στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία. Και είναι αντίθετη με τη θέση της Δυτικής Συμμαχίας για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής άμυνας, μετά την εμπειρία του Ρωσικού αναθεωρητισμού, με την εισβολή στην Ουκρανία.

Διαφοροποιείται και από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές 

Η στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι τελείως διαφοροποιημένη από τις ισχυρές σοσιαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης και κυρίως από όσα κεντροαριστερά κόμματα συμμετέχουν ή ασκούν διακυβέρνηση στις χώρες τους (π.χ. Γερμανία, Ισπανία, με διακυβέρνηση Σοσιαλιστών – Podemos, Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σουηδίας, κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός με επικεφαλείς τους Σοσιαλδημοκράτες στην Φινλανδία κ.ά).

Και βεβαίως αρνείται την απόφαση των λαών της Σουηδίας και της Φινλανδίας να υπερασπίσουν την ακεραιότητα της πατρίδας τους όπως νομίζουν.

“Μόνος στο σπίτι”…

Ο κ.Τσίπρας εμφανίζεται να επιλέγει και πάλι τον μοναχικό αντισυστημικό, αντιευρωπαϊκό και αντιατλαντικό δρόμο, σε μια εποχή επικίνδυνης αστάθειας στην Ευρώπη και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να αναλάβει και πάλι τις τύχες της χώρας στις ερχόμενες εκλογές.

Αλλά και για την παραχώρηση από την ΕΕ καθεστώτος προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, έρριξε τις “μπηχτές” του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας:

“Η συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής για την παραχώρηση καθεστώτος προς ένταξη χώρας  της Ουκρανίας, έχει νόημα μόνο εάν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ένα πλαίσιο που προφανώς θα περιλαμβάνει και την μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή”.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που είναι πλήρες μέλος της Ομάδας των ευρωσοσιαλιστών (PES), δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr