Έως και 2.200 ευρώ η έκπτωση φόρου για e- αποδείξεις από 18 κλάδους

Σε αλλαγές εκ βάθρων προχωράει το οικονομικό επιτελείο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών με διάφορους επαγγελματικούς κλάδους από το 2022.

Το σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή θα προβλέπει έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους ζητούν e-αποδείξεις στις συναλλαγές τους με επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, έρχεται το «λαχείο» του υπουργείου Οικονομικών, που θα κληρώνει έως και 100.000 ευρώ και στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πολίτες ανάλογα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που έχουν, αλλά και την οικογενειακή κατάστασή τους.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

  • Το 30% των ποσών που θα καταβάλλει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και κατ’ επέκταση θα μειώνεται ο τελικός φόρος. Το μέτρο αυτό ενεργοποιείται από τον Ιανουάριο του 2022 και θα ισχύει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2025.
    Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογουμένους περιλαμβάνονται: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, καθαρισμού και συντήρησης και παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Τα ετήσια έξοδα 

  • Τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
    Για παράδειγμα, αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη, εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, θα μετράει ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Φορολοταρία

Εως και 100.000 ευρώ θα μοιράζει στους τυχερούς φορολογουμένους η νέα φορολοταρία, που ενδεχομένως να ξεκινήσει από φέτος τα Χριστούγεννα, με στόχο να αυξηθούν οι e-συναλλαγές και να μπει φρένο στη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, θα διατεθούν στο πλαίσιο της φορολοταρίας ανά μήνα:

• Σε 500 τυχερούς 1.000 ευρώ για τον καθένα.
• Σε 70 τυχερούς 5.000 ευρώ για τον καθένα.
• Σε 5 τυχερούς 20.000 ευρώ για τον καθένα.
• Σε έναν τυχερό 50.000 ευρώ ανά μήνα.
• Σε έναν τυχερό 100.000 ευρώ στην κλήρωση των Χριστουγέννων.

Το νέο σύστημα θα λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως το ποσό που δαπανάται σε σχέση με το ύψος του εισοδήματος και το εάν η οικογένεια είναι τρίτεκνη ή πολύτεκνη.

Ειδικότερα:

• Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που καταναλώνεται μεγαλύτερο ποσό από το 50% του εισοδήματος, ο φορολογούμενος θα λαμβάνει διπλούς λαχνούς.
• Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr