Δένδιας Μητσοτάκη

Τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να τον ενημερώσει δια ζώσης για το περιεχόμενο των συναντήσεών του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του, στον απόηχο  του «θερμού επεισοδίου» που έλαβε χώρα χθες.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε στον κ. Δένδια την ικανοποίησή του για το πώς χειρίστηκε ένα τόσο δύσκολο ζήτημα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της διπλωματίες μετέφερε αναλυτικά στον πρωθυπουργό το περιεχόμενο των συνομιλιών του που είχε στην Άγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συντονισμός Μητσοτάκη – Δένδια

Σημειώνεται πως Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονταν χθες σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και υπήρχε ρητή εντολή στον έλληνα ΥΠΕΞ να απαντήσει αναλόγως σε περίπτωση που προκληθεί από την τουρκική πλευρά.

Όπως σημείωναν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές, το βράδυ της Πέμπτης, η Ελλάδα προσέρχεται με θετική ατζέντα στις συνομιλίες αλλά υπερασπίζεται τις θέσεις της. «Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα».

«Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις» προσέθεταν.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμαιναν ότι με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. «Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».

Η επόμενη ημέρα

Το ερώτημα, πλέον, που πλανάται μετά τη στιβαρή στάση του κ. Δένδια στην Άγκυρα είναι το εξής: «και τώρα τι;»

Η Αθήνα είναι σε εγρήγορση, καθώς εκτιμά  ότι ο τουρκικός εκνευρισμός θα εκδηλωθεί με κάποιον τρόπο, χωρίς ακόμα να είναι σαφές με ποιόν ακριβώς τρόπο.

Η ένταση και το εύρος αυτής της τουρκικής απάντησης, δε, θα δώσει και ένα στίγμα, κατά πόσο μπαίνουμε σε μια νέα φάση έντασης ή αν το «δημόσιο ξεκαθάρισμα» του κ. Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου θα είναι εφαλτήριο για πιο «ειλικρινή» προσέγγιση τις επόμενες εβδομάδες, με το βλέμμα και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο τέλος Ιουνίου.

Πηγή: economico.gr