Διπλάσιες εισπράξεις από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τέλος του έτουςΑρνητική στις ρυθμίσεις οφειλών η Κομισιόν

Έκρηξη επενδύσεων, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα προβλέπουν διεθνείς οίκοι, αφού θεωρείται δεδομένο ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα εγκριθεί, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αρχίσει η χρηματοδότηση του από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, η επανεκκίνηση του τουρισμού και οι προβλέψεις μεγάλων tour operators δείχνουν ότι είναι εφικτός ο στόχος για έσοδα που θα φθάσουν το 50% των εσόδων του 2019, δηλαδή θα ξεπεράσουν 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο νέος “ενάρετος κύκλος ” της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές «η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ένα ενάρετο κύκλο αυξημένων επενδύσεων, απασχόλησης και ανάπτυξης, που  θα προκαλέσει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και θα καταστήσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Τα κέρδη αυτά στο ΑΕΠ και την απασχόληση θα είναι μόνιμα εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων και της αύξησης της παραγωγικότητας που θα επακολουθήσει. Η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως μέσω αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των δανείων του σχεδίου. Σημαντική συνεισφορά ασφαλώς θα έχουν και οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των επιχορηγήσεων. Το σχέδιο αναμένεται τα επόμενα χρόνια να οδηγήσει σε αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων κατά 20%».

ΤτΕ: Δεν θα χρειαστεί νέα λιτότητα

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος «η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ενισχύσει τη δυναμική της ανάπτυξης και θα διευκολύνει, μέσω της αύξησης του εθνικού προϊόντος, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας χωρίς την ανάγκη επιστροφής στις αυστηρές πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος που εγκλώβισαν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και στασιμότητας».

Διπλάσιες οι φετινές εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ετσι δύο ημέρες μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο πρακτορείο Bloomberg ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους για τη χρηματοδότηση δράσεων και επενδυτικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 χωρίς να περιμένει τις προκαταβολές των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ανέφερε ότι οι εισπράξεις από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021 υπολογίζονται σε 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μέσα στον Ιούνιο θα εγκριθεί το ελληνικό πρόγραμμα και θα καταβληθούν οι προκαταβολές. Όμως μέχρι το τέλος του έτους η έναρξη υλοποίησης δράσεων και επενδυτικών σχεδίων θα οδηγήσει και στην είσπραξη της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διπλασιασθεί το ύψος των δημοσίων επενδύσεων το 2022.

Δηλαδή πρέπει να αυξηθεί από τα 5 στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που, όπως είπε, «με την παλιά Ελλάδα ήταν αδιανόητο, με την καινούργια Ελλάδα είναι δύσκολα εφικτό».

Μέσα στον Σεπτέμβριο το νέο “Εξοικονομώ”

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτός από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» που ήδη υλοποιείται για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού από μαθητές και φοιτητές, μέσα στο Σεπτέμβριο θα μπορέσει να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και 500 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά, ενώ προβλέπεται να «τρέξουν» επίσης προγράμματα κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, και προγράμματα δανειοδότησης επιχειρήσεων για επενδύσεις στο πλαίσιο της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr