Πολυτεχνείο ΕΛΑΣ

Η σημερινή επέτειος του Πολυτεχνείου δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πάρει θέση μάχης, η ΕΛΑΣ επίσης, ενώ η κοινωνία παρακολουθεί σαστισμένη και παγωμένη από την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού.

Πόλεμος χαρακωμάτων

Εναν ιδιότυπο “πόλεμο” με την κυβέρνηση έχουν κηρύξει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΜΕΡΑ25, τα οποία επιμένουν όχι μόνο να παραστούν σήμερα με πολυμελής αντιπροσωπείες στο Πολυτεχνείο αλλά και να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, παρά την απαγόρευση.

Η στάση αυτή προκαλεί το δημόσιο αίσθημα καθώς σημειώνεται σε μία στιγμή, κατά την οποία, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, πειθαρχούν τα μέτρα με δυσβάστακτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Αλ. Τσίπρα όσο και τα δύο άλλα κόμματα της Αριστεράς,  εν μέσω πανδημίας και με τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους να προκαλούν σοκ και δέος στην κοινή γνώμη, διαγκωνίζονται μεταξύ τους για να διεμβολίσουν ένα αριστερόστροφο κομμάτι της κοινωνίας που αντιδρά στα μέτρα αλλά και τις απαγορεύσεις για το Πολυτεχνείο.

Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αδυνατεί να εξέλθει από τον κλοιό της εσωστρέφειας στον οποίον βρίσκεται από το περασμένο καλοκαίρι, δεν δίστασε να συνυπογράψει κοινή δήλωση ακόμα και με τη ΜΕΡΑ25 του Γιάνι Βαρουφάκη, για να δυσχεράνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ολο αυτό, με τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση λειτούργησε με λογική του “αποφασίζομεν και διατάζομεν”.

Ώστόσο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Από την προηγούμενη Πέμπτη ο Πρωθυπουργός απηύθυνε σχετική έκκληση από το βήμα της Βουλής σε όλα τα κόμματα για συνεννόηση.

Στη συνέχεια οι Υπουργοί Επικρατείας και Προστασίας του Πολίτη επικοινώνησαν με τα πολιτικά κόμματα ώστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Κατέστη ταυτόχρονα σαφές ότι συγκεντρώσεις και πορείες -την ώρα που ισχύει lockdown- δεν επιτρέπονται.

Θα έδιναν το λάθος μήνυμα και θα προκαλούσαν ρήγμα στην ομοψυχία που είναι απαραίτητη για να τηρηθούν τα μέτρα, κάτι που συνιστά προϋπόθεση για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

Ενδεχόμενη απόπειρα πορείας για το Πολυτεχνείο

“Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της, θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό της σχέδιο και δεν θα επιτραπούν πορείες” τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κατά τη σημερινή μέρα, επιτρέπεται η κατάθεση στεφάνων ενώ ο πρωθυπουργός έχει απευθύνει πρόσκληση προκειμένου οι αρχηγοί των κομμάτων, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τιμήσουν συμβολικά την ιστορική επέτειο. Οι πολιτικοί αρχηγοί, ωστόσο, απέρριψαν την πρόταση

Για την ανακοίνωση)της ΕΔΕ περί αντισυνταγματικότητας της απόφασης

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας απάντησε ήδη, απορρίπτοντας το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κοροναϊού.

Η απόφαση, λοιπόν, παραμένει σε ισχύ και με τη βούλα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι πολλοί συνταγματολόγοι, όπως ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Μανιτάκης, ο κ. Αλιβιζάτος, ο κ. Μποτόπουλος και ο κ. Δερβιτσιώτης, είχαν ήδη τοποθετηθεί μετά την ανακοίνωση της ΕΔΕ, υπογραμμίζοντας με τεκμηριωμένα επιχειρήματα ότι η απαγόρευση είναι ξεκάθαρα συνταγματική, καθώς επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Η συνταγματικότητα κρίνεται από τον φυσικό δικαστή εάν υπάρξει σχετική προσφυγή στη Δικαιοσύνη και είναι αδιανόητο η ίδια η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να κάνει τέτοιου είδους εκτιμήσεις, πριν αποφανθεί ο συνάδελφός τους δικαστής, ειδικά δεδομένου ότι πρόκειται για συνδικαλιστικό όργανο, που δεν έχει αρμοδιότητα δικαστικής γνωμοδότησης.

Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι η διάταξη η οποία δίνει τη δυνατότητα για μια τέτοια απαγόρευση έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και περιλαμβάνεται; στο Νόμο 4683/2020, άρθρο 68, παρ. 2.

Μάλιστα κατά τη συζήτηση, στη Βουλή κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για σήμερα 

• Η αστυνομία ανακοινώνει το επιχειρησιακό της σχέδιο, όπως θα κάνει εφεξής, σε κάθε σημαντική επέτειο ή συνάθροιση.
• Στα σημεία όπου πρόεδροι/αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα παρίσταται ως επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας
• Δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.
• Δεν θα επιτραπεί πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.
• Άλλες συναθροίσεις, κατά παράβαση του νόμου, δεν θα επιτραπούν.
• Το σχέδιο της αστυνομίας είναι η πρόληψη και αποτροπή των συναθροίσεων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
• Δεν είναι στις προθέσεις της αστυνομίας η βίαιη διάλυση των συναθροίσεων αλλά η αποτροπή τους. Εάν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθούν, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικειοθελή αποχώρηση των συναθροισθέντων.
• Οι ίδιες αρχές σχεδιασμού και επιχειρησιακής τακτικής θα εφαρμοσθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.
• Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης.
• Δεν θα υπάρξει σχεδιασμένη διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθήνα, παρά μόνο σε τμήμα της Πατησίων μεταξύ 09:00 και 11:00, για την διευκόλυνση και ασφάλεια της μετάβασης της ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών που θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του ΕΜΠ.
• Ενδέχεται να κλείσουν, για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, ορισμένοι σταθμοί του Μετρό. Θα υπάρξει έγκαιρη ανακοίνωση από τους σταθμούς του Μετρό.
• Εάν υπάρξει ανάγκη διακοπής της κυκλοφορίας θα ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατόν από την τροχαία και τα ΜΜΕ
• Η αστυνομία εφαρμόζοντας τον νόμο εκτελεί την αποστολή της και συμμορφώνεται στο δημοκρατικό της καθήκον.

Μέτρα και πρόστιμα

Όσον αφορά στα μέτρα, πάνω από 4.000 Αστυνομικοί θα βρίσκονται από σήμερα το απόγευμα στο δρόμο και μάλιστα έχουν κληθεί Διμοιρίες των ΜΑΤ ακόμα και από την Επαρχία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε βοηθητικούς ρόλους, όπως φύλαξη Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που δεν βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, drones, ελικόπτερα, Αίαντες και πτυσσόμενοι φραγμοί, θα χρησιμοποιηθούν στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ήδη στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στο κέντρο της Αθήνας η παρουσία Αστυνομικών δυνάμεων είναι έντονη και κυρίως βέβαια στο Πολυτεχνείο, όπου προχθές υπήρξε και επιχείρηση εκκένωσης.

Εκτός αυτού μόνιμη στατική δύναμη αλλά και συχνές περιπολίες προβλέπονται για την περιοχή των Εξαρχείων, προκειμένου να αποτραπούν συγκεντρώσεις και πορείες ατόμων, ενώ παράλληλα αστυνομικοί της Ασφάλειας θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων της καραντίνας σε άτομα που κινούνται στην περιοχή.

Προβλέπεται τσουχτερό πρόστιμο για τους διοργανωτές πορειών (5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα) και 300 ευρώ για τους συμμετέχοντες.

Πηγή: economico.gr