επεισόδια ΚΚΕ

Σκληρό πολιτικό μέτωπο μεταξύ ΚΚΕ και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανοίγουν τα σημερινά επεισόδια στα Προπύλαια, μετά την επιλογή του Περισσού να «σπάσει» την απαγόρευση συναθροίσεων και να επιχειρήσει πορεία προς το Πολυτεχνείο.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι το ΚΚΕ συγκέντρωσε 1.500 άτομα και προσπάθησε να κάνει πορεία εν μέσω βαθιάς υγειονομικής κρίσης. Ο Περισσός απαντά καταγγέλλοντας «όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής», και το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα δυναμιτίζεται βαριά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την υγειονομική ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη.

Εσπασαν την απαγόρευση συναθροίσεων

Την απαγόρευση συναθροίσεων έσπασαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το Μέρα25, όμως τα επεισόδια ξέσπασαν όταν το ΚΚΕ επιχείρησε να κάνει την τρίτη, κατά σειρά συγκέντρωση της ημέρας στα Προπύλαια. Το πρωί, περίπου 200 μέλη του είχαν κάνει συμβολική συγκέντρωση, με μάσκες και αποστάσεις, στην αμερικανική πρεσβεία.

Στην συνέχεια αντιπροσωπεία του πήγε στο Πάρκο Ελευθερίας και στο ΕΑΤ – ΕΣΑ, και γύρω στις δύο το μεσημέρι υπήρξε νέα συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Υπ. ΠΡΟΠΟ: Συγκέντρωσαν 1.500 άτομα για να κάνουν πορεία

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία, με την αστυνομία να ζητεί επανειλημμένα την αποχώρησή τους.

«Η Αστυνομία χωρίς κανένα “όργιο αστυνομικής βίας”, αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών» σημειώνει το ΥΠΡΟΠΟ, μεταξύ άλλων.

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείο ΠΡΟΠΟ:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Στις σημερινές δραματικές συνθήκες πανδημίας, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων. Η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις με περισσότερα από 4 άτομα.

Σήμερα το πρωί στο πάρκο Ελευθερίας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έκαναν εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραβιάζοντας την απαγόρευση.

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε.

Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής.

Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν.

Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών.

Τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και επανασυγκεντρώθηκαν. Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

“Αντικοινωνική συμπεριφορά εν μέσω πανδημίας”

Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορονοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους. Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία.

Το πρωί η Αστυνομία σε ελέγχους βρήκε κράνη, κοντάρια, μάσκες. Αυτοί που τα κατείχαν, θα έπρεπε να είναι οι μοναδικοί παραβάτες σήμερα.

Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών».

ΚΚΕ: Προπηλάκησαν βουλευτές

Στην δική του ανακοίνωση, το ΚΚΕ αναφέρει πως «απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών».

Καταλογίζει δε στην κυβέρνηση «ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες» τονίζοντας πως «αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία απ’ την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί».

Πάνω από 100 προσαγωγές

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 100 προσαγωγές, σε όλη την διάρκεια της ημέρας

Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τα Προπύλαια σημειώθηκε ένταση γύρω από το Άλσος Καισαριανής -όπου κατέληξε πορεία αντιεξουσιαστών, η οποία ξεκίνησε από τον Βύρωνα- καθώς και στην πλατεία Πλαστήρα στο Παγκράτι, αλλά και στον Σταθμό Λαρίσης.

Ακολούθησε ένταση στα Σεπόλια, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Πηγή: economico.gr