εμβόλιο Valneva

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θέτει σε συναγερμό ολόκληρη την Ευρώπη και ωθεί την Ε.Ε. σε νέες  κινήσεις για την εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού. Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται, ήδη, κοντά σε συμφωνία  με τη γαλλική εταιρεία βιοτεχνολογίας Valneva SE για την αγορά του – διαφορετικού από τα υπάρχοντα – εμβολίου της κατά του κορονοϊού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ε.Ε. και η γαλλική εταιρεία χρειάζονται μόλις λίγες εβδομάδες για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «συμφωνίας εκ των προτέρων αγοράς», δήλωσαν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο. Η Κομισιόν είχε ενημερώσει τους πρέσβεις της Ε.Ε. από τον περασμένο μήνα ότι επρόκειτο να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τη Valneva αφότου 20 κράτη – μέλη «εξέφρασαν ενδιαφέρον» για σύναψη κοινού συμβολαίου, σύμφωνα με διπλωματικό σημείωμα που βρίσκεται στη διάθεση του Bloomberg.

Τι είναι το αδρανοποιημένο εμβόλιο της Valneva

Το σκεύασμα της Valneva, το οποίο μελετάται σε σύγκριση με εκείνο της AstraZeneca, αναμένεται να αποτελέσει συμπλήρωμα στη λίστα των εγκεκριμένων εμβολίων της Ε.Ε., με μία διαφορετική προσέγγιση. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι στην ουσία ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο.

Πρόκειται για μια παλιά μέθοδο που χρησιμοποιείται επίσης στους εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας και της ηπατίτιδας. Δεδομένου ότι στοχοποιεί ολόκληρο τον ιό και όχι μόνο την πρωτεΐνη ακίδα, θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό κατά των παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Η Valneva είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο πως οι συνομιλίες με την Κομισιόν θα τοποθετούνταν «πιο χαμηλά στις προτεραιότητές της» καθώς προτιμούσε να επικεντρωθεί στη σύναψη συμφωνιών σε εθνικό επίπεδο. Ένας παράγοντας που οδήγησε τότε στη διακοπή των συνομιλιών, ήταν η προτεραιότητα που έδινε η Valneva στις προμήθειες του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η χώρας βοήθησε στη χρηματοδότηση των κλινικών δοκιμών και της παρασκευής του εμβολίου.

Οι δοκιμές του εμβολίου

Το σκεύασμα της Valneva είναι το μόνο αδρανοποιημένο υποψήφιο εμβόλιο που βρίσκεται στο στάδιο κλινικών μελετών στην Ευρώπη και το οποίο περιλαμβάνει τη λήψη ενός δείγματος της ασθένειας που έχει εξουδετερωθεί και τη χρήση του προκειμένου να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για πιο ευάλωτες ομάδες, όπως π.χ. όσους έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό καθώς και τις έγκυες γυναίκες, ή θα μπορούσε να συμπληρώσει άλλα εμβόλια, χρησιμοποιούμενο ως ενισχυτική δόση.

Το προϊόν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών, με περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένοντας έως τον Σεπτέμβριο. Το σκεύασμα δεν συγκρίνεται με placebo κατά τις δοκιμές, κάτι που δεν συνηθίζεται, ενώ επί της ουσίας, κατά τις δοκιμές, «συγκρίνεται» με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το εμβόλιο της Valneva είναι πιθανό να δείξει μεγαλύτερη ισχύ σε σχέση με το σκεύασμα της AstraZeneca στο πλαίσιο ενός προγράμματος χορήγησης δύο δόσεων με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, με βάση δεδομένα ανοσογονικότητας και όχι αποτελεσματικότητας – δηλαδή τον αριθμό των μολύνσεων που αποτρέπονται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr