επιχείρηση διασφάλισης εμβολιασμών

Σε κατάσταση επιφυλακής είναι ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και οι δήμοι όλης της χώρας, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκαλέσει η επικείμενη κακοκαιρία “Μήδεια”, αλλά και γιατί είναι προφανές ότι τυχόν εκτεταμένα προβλήματα και για αρκετές μέρες, θα πλήξουν καίρια τη διαδικασία των εμβολιασμών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ενεργοποίηση των δήμων για τους εμβολιασμούς

Χθες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Μιχ. Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νικ. Χαρδαλιάς υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη οι δήμοι της χώρας, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».

Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι της χώρας καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ιδίως για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.

Εγρήγορση για την επιδημιολογική κατάσταση ανά την επικράτεια

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής καθώς η επιδημιολογική κατάσταση σε ολόκληρη την επικράτεια δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Σύμφωνα με στοιχεία από κυβερνητικές πηγές, ο μέσος όρος κρουσμάτων την εβδομάδα που πέρασε στην επικράτεια αυξήθηκε από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 10.000 πληθυσμό.

Ταυτόχρονα έχει σημαντικά αυξηθεί και ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ που γίνονται καθημερινά και είναι περίπου στις 45.000. Ο μέσος όρος της θετικότητας αυξήθηκε στα 2,8%. Σημειώθηκε αύξηση στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά 27% με μία διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι στα 43 έτη.

Η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους πολίτες με την μεγαλύτερη κινητικότητα.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τις 10.000, αριθμός όμως που είναι αρκετά μεγαλύτερος αν συμπεριλάβει κανείς και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Πηγή: economico.gr