Την ώρα που παραμένει ανοιχτό το πεδίο κρίσης στην Ουκρανία, επιδείνωση φαίνεται ότι παρατηρείται και στις -ούτως ή άλλως προβληματικές- σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας.

Κυρώσεις λόγω Ταϊβάν

Συγκεκριμένα, το Πεκίνο εμφανίζεται έτοιμο να επιβάλει κυρώσεις κατά των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανικών Raytheon Technologies και Lockheed Martin ως «αντίποινα» για τις πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν προχώρησε στην σχετική ανακοίνωση σήμερα, με την εν λόγω κινεζική απειλή των κυρώσεων να έρχεται χρονικά έπειτα από τη συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που ενέκριναν οι ΗΠΑ για τη συντήρηση του αντι-πυραυλικού συστήματος της Ταϊβάν.

«Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και να διακόψουν τους στρατιωτικούς δεσμούς» που έχουν με εκείνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας πως το Πεκίνο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των συμφερόντων του.

Και στο βάθος… Ουκρανία

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει όλο και περισσότερο ότι η Κίνα παρακολουθεί την απάντηση των ΗΠΑ στην κρίση της Ουκρανίας ως ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η Αμερική θα αντιμετωπίσει μία πιο επιθετική ενέργεια του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν διέταξε την κυβέρνησή της να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία και τις πιθανές επιπτώσεις της στην ασφάλεια του αυτοδιοικούμενου νησιού, το οποίο διεκδικεί το Πεκίνο αλλά ενισχύεται από πωλήσεις όπλων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η στενότερη σχέση μεταξύ του Σι και του Πούτιν τροφοδοτεί επίσης ανησυχίες στον Λευκό Οίκο, με έναν αξιωματούχο να λέει ότι η CIA εξετάζει προσεκτικά μια κοινή δήλωση περισσότερων από 5.000 λέξεων που εξέδωσαν οι δύο ηγέτες, στο περιθώριο της συνάντησής τους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr