Ήδη πριν από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε «παίξει» το χαρτί των πυρηνικών όπλων που διαθέτει η χώρα του, στο πλαίσιο των προειδοποιήσεων προς τη Δύση.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το «χαρτί» αυτό ο Πούτιν θα το επαναφέρει συχνά στο προσκήνιο, καθώς, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας, οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) τύπου RS-24 Yars, που διαθέτει η Ρωσία, άρχισαν να διεξάγουν γυμνάσια στην επαρχία Ιβάναβα, βορειοανατολικά της Μόσχας.

Πολλοί και καταστροφικοί

Περίπου 1.000 στρατιωτικοί συμμετέχουν στα εντατικά γυμνάσια με πάνω από 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων πυραύλων τύπου Yars, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Υπενθυμίζεται ότι οι πύραυλοι αυτοί είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν σε συνθήκες και από πλατφόρμες εκτόξευσης, που τα παλαιότερα πυραυλικά συστήματα Topol -τα οποία επίσης μεταφέρουν πυρηνικά όπλα- δεν μπορούν.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ποιοτικά στοιχεία που καθιστούν τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Yars τρομακτικά καταστροφικούς, αλλά επίσης και τα ποσοτικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα, καθώς σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματικούς, περισσότεροι από 150 διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι αυτού του τύπου βρίσκονται σε λειτουργία στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η δοκιμή του «Σατανά ΙΙ» και η αυξημένη ετοιμότητα

Κάπου εδώ πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η Ρωσία στα τέλη Απριλίου ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε νέα δοκιμή του τερατώδους βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου «Sarmat» (RS-28 Sarmat), με την χαρακτηριστική επωνυμία «Σατανάς ΙΙ», ο οποίος μπορεί να μεταφέρει ως και 15 πυρηνικές κεφαλές που δύνανται να χτυπήσουν διαφορετικούς στρατηγικούς και τακτικούς στόχους. Δυτικοί αναλυτές, πάντως, αποκλείουν τη χρήση ενός τέτοιου όπλου στην Ουκρανία και θεωρούν ότι απλώς αποτελεί επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα.

Επίσης, σημειώνεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου και ενώ ήδη η εισβολή στην Ουκρανία ήταν σε εξέλιξη, με εντολή Πούτιν, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του Βορείου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας, και ότι οι βάρδιες στα πόστα των διοικήσεων των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, στο Βόρειο Στόλο, στον Στόλο του Ειρηνικού και η Διοίκηση Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς έχουν αρχίσει να εκτελούν καθήκοντα μάχης με ενισχυμένο προσωπικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr