μέτρα κορονοϊός

Οι ισχυρές πιέσεις στο ΕΣΥ πριν καν μπει ο Σεπτέμβριος και το σταθερά υψηλό επίπεδο των ημερήσιων νέων κρουσμάτων κοροναϊού – πάνω από τις 3.000 τις καθημερινές σε όλη την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας – φέρνουν όλο και πιο κοντά το σενάριο για νέα μέτρα, στοχευμένα και πάλι στους μη εμβολιασμένους πολίτες.

Επιλογή της κυβέρνησης παραμένει να μην υπάρξει οριζόντιο lockdown, όμως εάν η επιδημιολογική εικόνα επιβαρυνθεί περαιτέρω μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανά τα νέα μέτρα, είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε ό,τι αφορά την κοινωνική δραστηριότητα των ανεμβολίαστων.

Click away για τους μη εμβολιασμένους στο λιανεμπόριο;

Ηδη, από τις 13 Σεπτεμβρίου σε όλα τα κλειστά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας θα μπορούν να μπαίνουν μόνον οι εμβολιασμένοι. Μία από τις εισηγήσεις όμως που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι η επέκταση των περιορισμών για τους μη εμβολιασμένους και στο λιανεμπόριο. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο είτε να υποχρεωθούν οι μη εμβολιασμένοι πολίτες σε rapid test το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι προκειμένου να μπαίνουν σε εμπορικά καταστήματα, είτε να μπορούν να κάνουν τις αγορές τους μόνον με την μέθοδο του click away.

Εισηγήσεις για τοπικά lockdown

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο της επιβολής τοπικών lockdown, σε τουριστικές και μη περιοχές της χώρας στις οποίες οι επιδημιολογικοί δείκτες χτυπούν «κόκκινο».

Αυτή την στιγμή στο μικροσκόπιο βρίσκονται 13 περιοχές, ανάμεσά τους και πέντε  νησιά, για τις οποίες οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αυτή την εβδομάδα: Στην ηπειρωτική χώρα οι επιδημιολόγοι κρούουν κώδωνα κινδύνου για την Αχαϊα, την Ηλεία, την Κοζάνη, την Εύβοια, τον Έβρο, την Καβάλα, 65 στη Λάρισα και 60 στην Αιτωλοακαρνανία.

Στα νησιά, έξαρση των κρουσμάτων καταγράφεται σε Ρόδο, Χίο, Κάλυμνο, Νάξο και Ικαρία.

Εάν η επιδημιολογική εικόνα δεν αναστραφεί, σε αυτές τις περιοχές είναι πιθανό να επιβληθεί το μοντέλο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά την 1 την νύχτα και της απαγόρευσης μουσικής στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Αγγίζει το 70% η κάλυψη των ΜΕΘ

Ο συναγερμός που έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας οφείλεται κυρίως στις ανησυχητικές και κλιμακούμενες ενδείξεις πίεσης στο ΕΣΥ όπου ήδη το 68% των κλινών ΜΕΘ covid έχει καλυφθεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Ειδικά στην Κρήτη το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το 79%, ενώ στην Αττική βρίσκεται στο 67% πριν επιστρέψει και το τελευταίο κύμα των εκδρομέων του καλοκαιριού και φανεί το επιδημιολογικό τους αποτύπωμα και στο λεκανοπέδιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr