Επίδομα θέρμανσης σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά, από 950.000 πέρυσ

Επίδομα θέρμανσης “δύο ταχυτήτων” θα δοθεί φέτος, καθώς θα είναι διαφορετικά τα κριτήρια για παλιούς και νέους δικαιούχους. Με τη νέα διαδικασία που υιοθετείται φέτος,  εντάσσονται περισσότεροι δικαιούχοι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και υπολογίζεται ότι δυνητικά θα μπορούν να λάβουν το επίδομα 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά από 950.00 πέρυσι.

Επίδομα δύο “ταχυτήτων”

Για κάποιους θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια (14.000 για τον άγαμο και 20.000 για τον έγγαμο) και διπλό επίδομα, και για άλλους τα νέα εισοδηματικά όρια (16.000 για τον άγαμο και 24.000 για τον έγγαμο), αλλά με μονό επίδομα.

Ουσιαστικά οι νέοι δικαιούχοι που θα φύγουν από το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό και θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλό επίδομα, αλλά με τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν πέρυσι, ενώ για τους παλαιούς δικαιούχους θα ισχύσουν τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, με τη διεύρυνση των κριτηρίων επίδομα θα λάβουν και καταναλωτές που χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο, αλλά έμεναν εκτός λόγω εισοδήματος.

Στα 300 εκατ. ευρώ το κόστος 

Το κόστος για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η κυβέρνηση, ανάλογα και με τις εξελίξεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αναμένεται να συνεχίσει την επιδότηση των 0,25 λεπτών του ευρώ στην αντλία για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση των 25 λεπτών αφορά αγορές που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την απόφαση που θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας διπλό επίδομα δικαιούνται:

  1. Ειδικά για δικαιούχους που δεν έλαβαν επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022 και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται στα 14.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 20.000 για τον έγγαμο, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται στα 700 ευρώ υπολογιζόμενο με τις βαθμοημέρες.
  2. Επιπλέον, δικαιούχοι που έλαβαν επίδομα φυσικού αερίου τη χειμερινή περίοδο 2021-222 θα λάβουν διπλό επίδομα εφόσον αυτό θα διατεθεί για αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων θα λάβουν μονό επίδομα με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Πόσους αφορά το διπλό επίδομα 

Επί της ουσίας το διπλό επίδομα αφορά περίπου 200.000-250.000 νοικοκυριά, για το οποίο όμως, όπως προαναφέρθηκε, θα χρησιμοποιηθούν τα περυσινά εισοδηματικά όρια.

Σημειώνεται ότι το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ (ή των 700 ευρώ για όσους λάβουν διπλό επίδομα) με τον συντελεστή επιδότησης 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Οι πληρωμές

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου τα νοικοκυριά που είχαν λάβει πέρυσι το επίδομα θα εισπράξουν ως προκαταβολή το ποσό που τους καταβλήθηκε για τη σεζόν 2021-2022. Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται και θα πληρωθούν και οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Ειδικότερα:

– Εως τις 15 Νοεμβρίου θα ανοίξουν οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων.

– Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

– Εως τις 10 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν προκαταβολικά όσοι έλαβαν το επίδομα θέρμανσης πέρυσι. Περίπου 700.000 νοικοκυριά θα λάβουν σε πρώτη φάση το επίδομα θέρμανσης που είχαν εισπράξει πέρυσι. Με την κατάθεση των τιμολογίων αγοράς καυσίμων θα λάβουν το υπόλοιπο επίδομα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022.

– Εως τις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν το επίδομα οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυριά δηλαδή που θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των κριτηρίων.

– Εως την 28η Φεβρουαρίου 2023 θα λάβουν το επίδομα οι δικαιούχοι για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2023.

– Εως την 29η Απριλίου 2023 θα λάβουν το επίδομα οι δικαιούχοι για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2023.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή της Κυριακής

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr