Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 10-12 δισ από τις αγορές το 2021

Η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή διάταξη νόμου που θα προβλέπει την επιδότηση επιχειρήσεων για την κάλυψη παγίων δαπανών. Αυτό δήλωσε  σήμερα ο υπουργός οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επερώτηση Βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα είπε ότι, με διάταξη νόμου που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

  • Το μέτρο προβλέπει ότι σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται επιδότηση, με τη μορφή της “επιδότησης παγίων δαπανών”, στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων με βάση το τζίρο τους.

Η επιδότηση θα φτάνει μέχρι και του 90% για τις μικρές και μέχρι 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 άτομα δαπανών όπως τα έξοδα μισθοδοσίας τα ενοίκια τις υποχρεώσεις σε τράπεζες για ένα συγκεκριμένα χρονικό διάστημα. Η ενίσχυση μπορεί να παρέχεται είτε ως άμεση ενίσχυση είτε ως έκπτωση φορολογικών υποχρεώσεων. Η μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση με βάση το κοινοτικό κανονισμό μπορεί να φτάσει ως και 3 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών η επιδότηση θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά εντατικά η τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, τόνισε ότι, με προτάσεις, στις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση, βελτίωση και επέκταση του Προσωρινού Πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι, πάλι, για υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα, καλύτερα, δεδομένα για τις επιχειρήσεις.

Στήριξη της απασχόλησης από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE

Σε ό,τι αφορά την στήριξης της απασχόλησης ο υπουργός οικονομικών εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει υποβάλλει και νέο αίτημα για την εισροή νέων ενισχύσεων από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE από το οποίο η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ήδη 2,7 δισ.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει κάνει και νέα αίτηση για περισσότερα κονδύλια από το αδιάθετο ποσό της πρωτοβουλία δεδομένου ότι για τα κονδύλια συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ που έρχονται με την μορφή χαμηλότοκων δανείων από το SURE έχουν ενδιαφερθεί μόνο 14 από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε..

Πηγή: economico.gr