Τουρκία πλοία

Αυξημένη επιφυλακή στις ένοπλες δυνάμεις έχει σημάνει από το πρωί και στον Εβρο, όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, παρατηρείται υψηλή τουρκική κινητικότητα.

Ειδικότερα, αφορμή για την ελληνική επαγρύπνηση αποτελεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουρκικών πλοίων στον Κόλπο του Ξηρού.

Πρόκειται για τον πλησιέστερο στην ελληνική επικράτεια τουρκικό κόλπο, ο οποίος βρίσκεται περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και στα βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης.

Οι τουρκικές NAVTEX και τα σενάρια

Παρ’ ότι η Τουρκία είθισται να πραγματοποιεί ασκήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή σε ετήσια και άλλοτε εξαμηνιαία βάση, αφενός ο όγκος του τουρκικού στόλου που έχει καταπλεύσει στο σημείο και αφετέρου η χρονική συγκυρία δεν περνούν απαρατήρητα.

Πόσο μάλλον αφού το τελευταίο διάστημα φέρονται να υπάρχουν σενάρια, που διακινούνται στην περιοχή μέσω Κωνσταντινούπολης, και δεν αποκλείουν τελικώς η ένταση που πυροδοτεί ο Ερντογάν να εκδηλωθεί στον Εβρο και όχι στην ανατολική Μεσόγειο, εν είδει κίνησης αντιπερισπασμού εάν αποτύχουν οι πρωτοβουλίες διαλόγου και αποκλιμάκωσης.

Με αυτά τα δεδομένα και στον απόηχο της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, τις Φερές και τη Σαμοθράκη, ο Κόλπος του Ξηρού έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αφού περιλαμβάνεται και στις περιοχές που περιγράφονται στις τελευταίες τουρκικές NAVTEX μαζί με τη θαλάσσια ζώνη πέριξ του Καστελόριζου.

Πηγή: economico.gr