Την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου η Ε.Ε. δεν πρόκειται να «βγάλει μπαζούκα» κατά της Τουρκίας, έκανε ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος, αναλύοντας, ταυτόχρονα την «ανθρωπογεωγραφία» και τις συμμαχίες μεταξύ των χωρών-μελών.

Οι «υπέρ» και οι «κατά»

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6», ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν -αν τελικά συμφωνηθεί κάτι τέτοιο- θα είναι ήπιου χαρακτήρα, καθώς εντός της Ε.Ε. έχουν καταγραφεί δύο τάσεις.

Στην πρώτη, στην οποία ανήκουν Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία αλλά και η Τσεχία εκτιμάται ότι πρέπει να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στη Τουρκία. Από την άλλη, χώρες όπως οι Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και Γερμανία προτιμουν ήπιες ή ιδανικά καθόλου κυρώσεις στην Άγκυρα.

Δείτε ακόμη: Χριστούγεννα με ανοιxτή την αγορά – Οι έξι δείκτες που θα κρίνουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Τί θα γίνει με τα σχολεία και την εστίαση

Περιμένοντας τις ΗΠΑ…

Όπως σημείωσε ο κ. Συρίγος, οι περισσότερες χώρες και ειδικα η Γερμανία έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με την Άγκυρα. Μάλιστα υπάρχει και η στάση αναμονής για την νέα προεδρία των ΗΠΑ και το πως θα διαχειριστεί τον παραβατικό χαρακτήρα της Τουρκίας.

Πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την νέα αμυντική συμφωνία ΗΑΕ και Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία, της οποίας η βαρύτητα μπορεί να μην έχει γίνει ευρέως αντιληπτή. Είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από το ’74 η συνεργασία αυτή μια χώρα της Δύσης με μια μη νατοϊκή, τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

Κοροναϊός: Τα εμβόλια δεν πρόκειται να φρενάρουν τις μεταλλάξεις του, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τάξη στα δεδομένα από τα rapid test βάζει η ΗΔΙΚΑ

Πηγή: economico.gr