Επικράτησε η

Επικράτησε στις διεργασίες μετασχηματισμού και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας, αφού η εισήγησή του για εκλογή της συλλογικής ηγεσίας (δηλαδή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής) του κόμματος από την οργανωμένη βάση επικράτησε στην ψηφοφορία σε ποσοστό 74%, έναντι αυτής της «Ομπρέλας», που κατέγραψε ποσοστό 26%.

Ειδικότερα, σε σύνολο 5.784 εγγεγραμμένων μελών στο Συνέδριο του κόμματος, ψήφισαν 4.681 μέλη (συν 5 άκυρα και 30 λευκά), με την εισήγηση του κ. Τσίπρα να εγκρίνεται με 3.438 ψήφους, ενώ 1.208 ψήφους έλαβε η πρόταση της «Ομπρέλας».

Όπως παρατηρούν πολιτικοί παρατηρητές, η ετυμηγορία της κάλπης του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο του κόμματος να προχωρήσει σε μια σειρά καταστατικών αλλαγών, με βασικό ζητούμενο τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας ταυτόχρονα μια «νέα Αρχή» ως προς τη σχέση του κόμματός του με την κοινωνία, σχέση η οποία εφάπτεται και με ταυτοτικά ζητήματα του πολιτικού φορέα.

Τα τελευταία συνέθεσαν τον καμβά των αντιδράσεων της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα», κορυφαία στελέχη της οποίας τοποθετήθηκαν και χθες, τρίτη κατά σειρά ημέρα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου, κριτικά απέναντι στην πρόταση της πλειοψηφίας, προτάσσοντας την ανάγκη διατήρησης του αξιακού φορτίου, όπως και της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως ενός κόμματος της Αριστεράς.

Η χθεσινή ψηφοφορία λειτούργησε για την πλειοψηφία ως «Γόρδιος δεσμός», κόβοντας την αναμονή όσων περιμένουν να στοιχηθούν με το πρόταγμα της «πολιτικής αλλαγής». Μετά τη χθεσινή, συντριπτική επικράτηση, άλλωστε, του κ. Τσίπρα, θα ανοίξει εκ νέου ο κατάλογος εγγραφής νέων μελών ανήμερα της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου του κόμματος από την οργανωμένη κομματική βάση, δηλαδή στις 15 Μαΐου.

Η αγεφύρωτη διαφορά, η οποία χωρίζει από χθες το ποσοστό της «προεδρικής» πλειοψηφίας από αυτό της «Ομπρέλας» νομιμοποιεί και ταυτόχρονα απελευθερώνει τις προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές, με στόχο την κοινωνική «γείωση» του κόμματος. Ωστόσο, οι «πληγές» του κυβερνητικού παρελθόντος της «πρώτης φορά Αριστεράς» ενυπάρχουν ανοιχτές στο σώμα των Συνέδρων, όπου διαφάνηκε και από τις τοποθετήσεις της χθεσινής ημέρας του Συνεδρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr