Δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε πρόωρη μείωση των επιτοκίων λέει αξιωματούχος της Fed
Loretta Mester, president and chief executive officer of the Federal Reserve Bank of Cleveland, speaks during a New York Association For Business Economics luncheon in New York, U.S., on Friday, April 1, 2016. “The remarkable thing about the economy is how resilient it’s been in the face of financial volatility we saw at the end of last year, the beginning of this year, the global weakness,” says Mester. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg *** Local Caption *** Loretta Mester

Mια πρόωρη μείωση των επιτοκίων μπορεί να έθετε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στην επιβράδυνση του πληθωρισμού και μπορεί να ανάγκαζε τη Fed να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, προειδοποίησε την Τρίτη η αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, Λορέτα Μέστερ.

«Θα ήταν λάθος να ρίξουμε χαμηλότερα τα επιτόκια πολύ νωρίς ή πολύ απότομα χωρίς επαρκή πειστήρια ότι ο πληθωρισμός οδεύει βιώσιμα και έγκαιρα προς τον στόχο του 2%» τόνισε η Μέστερ σε ομιλία της σε εκδήλωση ένωσης τραπεζιτών του Οχάιο.

«Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε όλη τη δουλειά που έχει γίνει για να φτάσει ο πληθωρισμός σε αυτό το σημείο» υπογράμμισε.

Η Μέστερ πρόσθεσε ότι η «βασική της υπόθεση» ήταν να μειώσει η Fed τον στόχο ομοσπονδιακών κεφαλαίων από το υψηλό 23 ετών του 5,25% σε 5,5% «με σταδιακό ρυθμό» το 2024.

«Εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, νομίζω ότι θα κερδίσουμε [την εμπιστοσύνη για μείωση] αργότερα αυτό το έτος και τότε μπορούμε να αρχίσουμε να κινούμε τα επιτόκια προς τα κάτω».

Η διοικητής της Fed, Μισέλ Μπάουμαν, η οποία θεωρείται πιο επιθετική, εξέφρασε την Παρασκευή ανησυχίες ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου παρείχαν στοιχεία ότι η υγεία της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει στον πληθωρισμό των υπηρεσιών να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Τα στοιχεία για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες του Ιανουαρίου, ένα κρίσιμο μέτρο της αγοράς εργασίας της οικονομίας των ΗΠΑ, έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 353.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα — σχεδόν διπλάσιες προβλέψεις.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι ο μέσος Aμερικανός εργαζόμενος λάμβανε ωρομίσθιο 34,55 $ — 4,5% υψηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

«Οι επαφές μας μάς λένε ότι, εκτός από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, είναι πιο εύκολο να προσλάβουμε από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο και ότι προσλαμβάνουν περισσότερους αιτούντες ανά θέση εργασίας», είπε. Οι εργαζόμενοι αποδείχτηκαν επίσης πιο απρόθυμοι να εγκαταλείψουν θέσεις, πρόσθεσε.

H Μέστερ ανέφερε τον δείκτη Κόστους Απασχόλησης – που θεωρείται από πολλούς αξιωματούχους της Fed ως καλύτερος δείκτης των μισθολογικών συμφωνιών – ο οποίος έδειξε ότι η ετήσια αύξηση των μισθών μειώθηκε από 4,75% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε 3,5% το τελευταίο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed την περασμένη εβδομάδα τονίζεται ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να ξεκινήσει προτού υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός οδεύει στον στόχο του 2%.

Η Μέστερ υποστήριξε ότι αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται η Fed θα αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη αργότερα φέτος και θα αρχίσει να ρίχνει τα επιτόκια χαμηλότερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr