αμυντική συνεργασία Ελλάδα ΗΠΑ

Την αναβάθμιση και διεύρυνση της αναμένεται να ανακοινώσουν σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα φιλοξενηθεί επί διήμερο στην Κρήτη, στο πατρικό σπίτι του κ. Μητσοτάκη.

  • H παρουσία του κ. Πομπέο στο νησί, και κυρίως η παραμονή του στο σπίτι του πρωθυπουργού – το οποίο, σημειωτέον, έχει φιλοξενήσει επί των ημερών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπους – είναι ιδιαίτερα σημαντική και στέλνει ένα εξαιρετικά ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Μήνυμα, το οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει λάβει, αν κρίνει κανείς από την εκνευρισμό που μεταδίδει εσχάτως.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν απολύτως το ρεπορτάζ του Economico, στο επίκεντρο της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, θα είναι η ναυτική βάση της Σούδας. ‘

Οπως είχε γράψει το Economico, στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ είναι η σταδιακή μεταφορά των αεροπορικών και των (πυρηνικών) πυραυλικών δυνατοτήτων της βάσης του Ιντσιρλίκ (στα Αδανα της Τουρκίας), στη βάση της Σούδας, η οποία έτσι καθίσταται ο ισχυρός κόμβος ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

Νέος ναύσταθμος στη Σούδα

Παραλλήλως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τη Βουλή, προανήγγειλε την κατασκευή νέου ναυστάθμου στη Σούδα για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Στη Βουλή όπου συζητιούνται οι κυρώσεις δύο συμβάσεων με τις ΗΠΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε χθες  πως έχουν προβλεφθεί κονδύλια στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για αναβάθμιση των υποδομών στη Σούδα για να μετατραπεί σε μόνιμο ναύσταθμο. Θα φιλοξενεί πλοία και υποβρύχια του ελληνικού στόλου σε μόνιμη βάση.

  • «Η χώρα πρέπει να αποκτήσει ναύσταθμο και στην Κρήτη αντίστοιχο του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας. Αυτό θα γίνει με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Σούδα για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το συνολικό σχέδιο προβλέπει και αναβάθμιση υποδομών Σούδας για πλήρη οργανωμένο και λειτουργικό ναύσταθμο ώστε να αποτελέσει μόνιμο οργανωμένο και λειτουργικό μηχανισμό υποστήριξης πλοίων και υποβρυχίων. Είναι υπόθεση που θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Το βασικό είναι να ληφθεί η σχετική απόφαση προς τούτο. Αυτή η απόφαση μπορεί να την θεωρήσετε ειλημμένη», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στο πλευρό της Ελλάδας οι ΗΠΑ

Η επικείμενη ανακοίνωση για την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, συνιστά ένα ακόμη ένα μήνυμα στήριξης προς τη χώρα μας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, το τελευταίο διάστημα έχουν αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το  ζήτημα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον κ. Πομπέο.

Άλλωστε,  η αμυντική συνεργασία βρίσκεται και στο επίκεντρο της κοινής διακήρυξης Ελλάδας – ΗΠΑ: «Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας, επεκτείνοντας και εμβάθυνση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών.

Στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθούνται περαιτέρω στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατών».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, άφησε εξάλλου αιχμές κατά της Άγκυρας, διαμηνύοντας ότι «ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου.

Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Πομπέο στην Κρήτη

Σήμερα το πρωί οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πομπέο θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας.

Στη συνέχεια, στις 11.20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του Πρωθυπουργού.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Στις 17.00, το απόγευμα της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Πηγή: economico.gr