Τις κατηγορίες της, ότι η Ουκρανία έχει στα χέρια της και προτίθεται να χρησιμοποιήσει «βρώμική βόμβα», επανέλαβε σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο η Μόσχα, την ώρα που συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να θέσει στον ΟΗΕ το ζήτημα της προετοιμασίας μιας «βρώμικης βόμβας» από την Ουκρανία, λέγοντας ότι «μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και των συναδέλφων του από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Τουρκία, αλλά και με τον επικεφαλής του Πενταγώνου, Όστιν, κάναμε τα απαραίτητα βήματα για να θέσουμε το θέμα αυτό στις διεθνείς δομές, κυρίως στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και σήμερα οι εκπρόσωποί μας θα το κάνουν αυτό με την ελπίδα μιας ενδιαφέρουσας και επαγγελματικής συζήτησης των προβλημάτων που θα θίξουμε».

«Έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες»

Ο Λαβρόφ σημείωσε, δε, ότι «έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τα ιδρύματα αυτά στην Ουκρανία, τα επιστημονικά ινστιτούτα που έχουν την τεχνολογία για την κατασκευή της “βρώμικης βόμβας”. Υπάρχουν πληροφορίες τις οποίες έχουμε ελέγξει μέσω των κατάλληλων καναλιών ότι δεν πρόκειται για μια κενή υποψία και υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι μπορούν να σχεδιαστούν τέτοια πράγματα».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα πρότεινε επίσημα στον ΙΑΕΑ να στείλει εμπειρογνώμονες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, προκειμένου να διαψεύσει τα ψέματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη «βρώμικη βόμβα». Μάλιστα, έγραψε στο Twitter ότι «σε συνομιλία με τον Γενικό Διευθυντή Ραφαέλ Γκρόσι, κάλεσα επίσημα τον ΙΑΕΑ να στείλει αμέσως εμπειρογνώμονες σε ειρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, τις οποία η Ρωσική Ομοσπονδία ψευδώς περιγράφει ως χώρους ανάπτυξης “βρώμικης βόμβας”. Εκείνος συμφώνησε. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία ήταν και παραμένει διαφανής. Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε».

Καταδίκη από τη Δύση

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι από την πλευρά του, πιστεύει ότι οι δηλώσεις της Ρωσίας σχετικά με την υποτιθέμενη χρήση «βρώμικης βόμβας» από την Ουκρανία δείχνουν ότι η Ρωσία έχει ήδη προετοιμάσει τα πάντα, οπότε ο κόσμος θα πρέπει να αντιδράσει σε αυτό όσο το δυνατόν πιο σκληρά. Οι επικεφαλής των τμημάτων εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία καταδικάζουν τις ψευδείς προσπάθειες της Ρωσίας να κατηγορήσει την Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» στο έδαφός της και επιβεβαιώνουν τη σταθερή υποστήριξη της Ουκρανίας.

Με τον όρο «βρώμικη βόμβα» περιγράφεται ένας -συνήθως αυτοσχέδιος και όχι ιδιαίτερα μεγάληγς ισχύος- εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος χρησιμοποιεί συμβατικά εκρηκτικά, προκειμένου να διασκορπήσει σε μεγάλη έκταση ραδιενεργό υλικό, με στόχο να μολύνει την έκταση αυτή και τους κατοίκους της. Η «βρώμικη βόμβα» δεν είναι πυρηνικό όπλο, ωστόσο, θεωρείται ως ο πλέον επικίνδυνος τρομοκρατικός μηχανισμός, καθώς παρότι οι καταστροφικές της συνέπειες εκτιμόνται ως σχετικά μικρές, ως ψυχολογικό εργαλείο θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr