Ο Ακάρ προαναγγέλλει νέο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τα F35

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Τουρκία από το 2019 έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, όταν αγόρασε από τη Ρωσία το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να της επιβληθούν και κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Από τότε ως και σήμερα, η Άγκυρα προσπαθεί επί ματαίω να επιστρέψει στο πρόγραμμα, καθώς τα F-35 θα αντικαθιστούσαν σταδιακά τον στόλο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας των F-16, πολλά από τα οποία είναι γερασμένα και μη αναβαθμισμένα.

Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα οριστικοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβριο ΗΠΑ και Τουρκία άρχισαν συνομιλίες επίλυσης διαφορών καθώς η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι είχε επενδύσει στα F-35.

Αξιωματούχοι των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Άγκυρα για έναν πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το Πεντάγωνο του οφείλει 1,4 δισ. δολάρια που κατέβαλε στο πρόγραμμα των F-35.

Νέες δηλώσεις Ακάρ

Τον Σεπτέμβριο, είπε ότι η Ουάσιγκτον είχε προτείνει την πώληση F-16 στην Τουρκία για να αντισταθμίσει την επένδυσή της. Τώρα, ο υπουργός Άμυνάς του, Χουλουσί Ακάρ, επανέρχεται στο ζήτημα και μάλιστα, εμφανίζεται πιο αισιόδοξος.

Συγκεκριμένα, ο Ακάρ δήλωσε ότι Τουρκία και ΗΠΑ θα έχουν νέα συνάντηση στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου με αντικείμενο το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα του «Joint Strike Fighter», όπως ονομάζεται επισήμως.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται

Ο Ακάρ είπε στην εφημέρίδα «Μιλιέτ» ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το ζήτημα των F-35, προσθέτοντας ότι «αν η Τουρκία είναι ισχυρή, το NATO θα είναι ισχυρό. Η δύναμη της Τουρκίας είναι η προστιθέμενη αξία της δύναμης του NATO».

Μάλιστα, σημείωσε ότι αντικείμενο της συζήτησης θα είναι και το μέλλον των έξι F-35 που κατασκευάστηκαν για την Τουρκία και «περιμένουν» σε υπόστεγο. «Οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών συνεχίζονται τόσο για τα F-16 όσο και για τα F-35», είπε.

Τι θα γίνουν τα «τουρκικά» F-35

Το ενδιαφέρον είναι οι ΗΠΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο τα αεροσκάφη αυτά να πουληθούν σε χώρες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσουν F-35, όπως η Ελλάδα ή η Πολωνία, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάτι σίγουρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία «ψάχνεται», ως εναλλακτική, να αποκτήσει μερικά νέα F-16 και κιτ αναβάθμισης παλαιότερων μαχητικών αυτού του τύπου, ως εναλλακτική, επικαλούμενη την ένταση που επικρατεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr