Μετά τον «δεκάλογο» της Τουρκίας, δηλαδή, τις απαιτήσεις της Άγκυρας για να πει το «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο «όχι» του και στις αιτιάσεις του ότι οι σκανδιναβικές χώρες παρέχουν άσυλο σε «τρομοκράτες», δηλαδή, Κούρδους αγωνιστές.

Από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε -με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο- στους ισχυρισμούς του και επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσβ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ΝΑΤΟ καταβάλλει διάφορες προσπάθειες για την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του. Οι διαρκείς κινήσεις των πόρων της Συμμαχίας στην περιοχή μετά την έναρξη του πολέμoυ στην Ουκρανία, μας δημιουργούν ανάμικτα συναισθήματα, καθώς δεν έχουμε συναντήσει ποτέ -ως μέλη του ΝΑΤΟ- αυτή την εικόνα όσα χρόνια πολεμάμε την τρομοκρατία».

Η «ευαισθησία» της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι «περιμένουμε από τους συμμάχους μας να κατανοήσουν, να σεβαστούν και να υποστηρίξουν την ευαισθησία μας. Έχουμε ευαισθησία να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από την τρομοκρατία. Κανένας από τους συμμάχους μας δεν έδειξε σεβασμό σε αυτή την ευαισθησία, όπως περιμέναμε», προσθέτοντας ότι «όσο οι πρόσφυγες δεν στρέφονταν προς τις δυτικές χώρες, δεν είδαμε τους συμμάχους να συμμερίζονται τα προβλήματά μας. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ».

«Είναι προφανές ότι οι σύμμαχοί μας δεν συμμερίζονται αυτή την ευαισθησία, παρόλο που δείχνουν απεριόριστη ανοχή σε κάποιες χώρες που ενεργούν παράνομα εντός των πλαισιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» είπε και τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα λέμε αδιαμαρτύρητα “ναι” σε κάθε πρόταση που μας υποβάλλουν. Το να υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να μας ζητούν υποστήριξη για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ είναι τουλάχιστονανακόλουθο. Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της».

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας

Συνεχίζοντας δε, την επίθεσή του στην Ελλάδα, αλλά βάζοντας αυτή τη φορά στο πλάνο και τη Γαλλία, ο Ερντογάν είπε ότι «ζητήσαμε 30 τρομοκράτες από τη Σουηδία, είπαν ότι δεν θα μας τους δώσουν. Εσείς δεν θα δώσετε τους τρομοκράτες, αλλά θα μας ζητήσετε να μπούμε στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε “ναι” και να κάνουμε αυτόν τον οργανισμό ασφαλείας να στερηθεί την ασφάλεια. Αυτό το λάθος έγινε μια φορά με την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν φύγει από το ΝΑΤΟ, Δυστυχώς, είπαμε “ναι” στο να μπουν ξανά αργότερα».

Συνεχίζοντας, δε, σε πολύ υψηλούς τόνους την επίθεσή του -η οποία, προφανώς, υποκρύπτει τις προθέσεις του για διευθετήσεις υπέρ της Τουρκίας-, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «ένας μουσουλμάνος δεν επιτρέπεται να πέσει ξανά στην παγίδα. Ήθελαν να έρθουν τη Δευτέρα για να συζητήσουμε. Μην κουράζεστε για το τίποτα, δεν υπάρχει λόγος. (Σ.σ.: Οι τρομοκράτες) περπατούν ακόμα στη Σουηδία. Δεν θέλουμε τα εδάφη κανενός. Ο μόνος μας στόχος είναι να αποκόψουμε από τη ρίζα ενέργειες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της χώρας μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr