Υπουργείο Οικονομικών

Το ενδεχόμενο να παρασχεθούν κάποιες επιπλέον παροχές μέχρι το τέλος του έτους εξετάζει πλέον η κυβέρνηση παρά τις αυξημένες δημοσιονομικές υποχρεώσεις που προκάλεσαν οι φωτιές του Καλοκαιριού και οι πρωτοφανείς πλημμύρες, μετά την υπεραπόδοση κατά 3,16 δισ. Ευρώ ή κατά 7,5% των φορολογικών εσόδων για το εννεάμηνο 2023 έναντι του αντίστοιχου στόχου του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.

Παρά ταύτα, στη “ζυγαριά” του οικονομικού επιτελείου βαραίνει η εν εξελίξει κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει δυνητικά τις προδιαγραφές να δημιουργήσει προσεχώς δημοσιονομικές προκλήσεις, υπό συγκεκριμένα σενάρια. Η πορεία των δημοσίων εσόδων επιτρέπει την αισιοδοξία για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έως και 1,1% για το 2023, έναντι του αρχικά προβλεπόμενου 0,7%, εξέλιξη που όμως πρέπει να αξιολογηθεί στο ευρύτερο πλαίσιο του πληθωρισμού, του ενεργειακού κόστους και, βεβαίως, των γεωστρατηγικών εξελίξεων στην γεωγραφική και οικονομική μας γειτονιά.

Οι εξελίξεις και τα νεότερα δεδομένα αξιολογούνται διαρκώς από την κυβέρνηση, η οποία διαθέτει ακόμα χρονικά περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών και αναθεώρηση κάποιων μεγεθών του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2024 πριν από την ψήφισή του, το οποίο ως γνωστόν έχει κατατεθεί από τις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή.

Ορισμένες από τις παράλληλες οικονομικές συνέπειες που αναμένεται να έχει η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς για τη χώρα μας, εκτιμάται ότι θα αντικατοπτριστούν στην πορεία των Ελληνικών εξαγωγών προς το Ισραήλ, οι οποίες βρίσκονταν σε ανοδική τροχιά. Βεβαίως, επισημαίνεται και ο προβληματισμός για ενδεχόμενο επηρεασμό της “βαριάς” τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδος από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, σε περίπτωση διάρκειας και τυχόν διεύρυνσης των συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr