Επιστρέφει από το νέο έτος η επιδότηση, μέσω του ΕΣΠΑ, των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί οικονομικά από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”.

Το μέτρο είχε εφαρμοστεί για τρεις μήνες και κατά την διάρκεια του πρώτου lock down και συγκεκριμένα για τις δόσεις “πράσινων” επιχειρηματικών δανείων της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου.

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δεύτερος κύκλος θα ανοίξει τον Ιανουάριο και θα καλύπτει την περίοδο από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021. Ο προϋπολογισμός, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι υψηλότερος από τα 750 εκατ. ευρώ του πρώτου κύκλου και αναμένεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα καλύπτονται οι τόκοι όλων των επιχειρηματικών δανείων που έχει συνάψει μία επιχείρηση, αρκεί τα δάνεια αυτά να εξυπηρετούνται κανονικά και να μην υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ η συνολική κρατική χρηματοδότηση.

Ρήτρα διατήρησης του ίδιου αριθμού εργαζομένων

Επίσης, όπως και στον πρώτο κύκλο, για την χορήγηση της επιδότησης θα προβλέπεται ρήτρα διατήρησης του ίδιου αριθμού εργαζομένων (ενδεχομένως μέχρι το τέλος του 2021). Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επιστραφεί η επιδότηση.

  • Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα εντάσσονται, επίσης:
    – τιτλοποιημένα δάνεια και πιστώσεις
    – δάνεια και πιστώσεις που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης
    – δάνεια τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει Ειδικός Εκκαθαριστής των υπό      ειδική εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Δείτε επίσης

Πηγή: economico.gr