Επιστρέφει η Νέα Δημοκρατία. Διευρύνει στο 5,3% τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύει σήμερα (Κυριακή) το Πρώτο Θέμα επιβεβαιώνει τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis που παρουσίασε το Mega στις 31 Μαρτίου και φωτίζει τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε πριν δύο ημέρες το economico:

  • Η Νέα Δημοκρατία έχει ισχυρό (και ανακάμπτον μετά το σοκ των Τεμπών) προβάδισμα για την πρώτη κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί δύναμη ανατροπής και το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη μένει εγκλωβισμένο σε χαμηλά ποσοστά.

Συρρικνώνεται η “γκρίζα ζώνη”

Ένα από τα νέα ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν το εν δυνάμει εκλογικό τοπίο είναι ότι η εξελισσόμενη πόλωση μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της εξουσίας, οδηγεί σταδιακά στη  συρρίκνωση της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης» στην οποία αθροίζονται τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, η πρόθεση για αποχή αλλά και οι αναποφάσιστοι. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος “ψαλιδίζει” δυνατότητες περαιτέρω ανόδου στα τρία μεγάλα “συστημικά” κόμματα και ενισχύει (τουλάχιστον στην πρώτη κάλπη) τα μικρά κόμματα τόσο τα αριστερά όσο και τα ακροδεξιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, στην πρόθεση ψήφου οι πολίτες δίνουν 31,7% σtη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ 26,4% (διαφορά: 5,3%). Το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται στάσιμο στο 9,7%. Ενισχυμένα βγαίνουν τα υπόλοιπα κόμματα: το ΚΚΕ με 5,9%, η Ελληνική Λύση 4,2%, αλλά και το ΜΕΡΑ25 που φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη είσοδο στην βουλή με 4,3%. Το κόμμα του Κασιδιάρη, μετριέται στο 3,8%, αλλά είναι αδιευκρίνιστο που θα πάνε αυτοί οι ψήφοι αν το κόμμα αυτό αποκλειστεί από τις εκλογές με απόφαση του  Άρειου Πάγου.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (Marc) που διεξήχθη με την ίδια μεθοδολογία πριν 20 ημέρες  (09/03/2023) για τον ΑΝΤ1 είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου: ΝΔ 29,6%,  ΣΥΡΙΖΑ 25%,  ΠΑΣΟΚ  9,7%,  ΚΚΕ  5,6%,  Ελληνική Λύση  3,9% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%, «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» (Κασιδιάρης) 3% .

Τι άλλαξε σε 20 ημέρες

Από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων των δύο ομοειδών δημοσκοπήσεων προκύπτει ότι, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ, όλα τα κόμματα κερδίζουν “πόντους”, σε βάρος της αδιευκρίνιστης ψήφου. Επίσης γίνεται εμφανής η επανασυσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και η σταδιακή αποκατάσταση της διαφοράς που διατηρούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις πριν την τραγωδία των Τεμπών: Στις 9 Μαρτίου η διαφορά είχε μειωθεί στις 4,6 μονάδες. Σήμερα διευρύνεται στις 5,3 μονάδες.

Οι αλλαγές που καταγράφηκαν στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος τις τελευταίες 20 ημέρες είναι οι ακόλουθες:

  • Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε (πήρε πίσω) 2,1% (Από 29,6% ανέβηκε στο 31,7%. Στην ουσία η ΝΔ αύξησε 7,9% τη δημοσκοπική δύναμή της).
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 1,4% (Από το 25% πήγε στο 26,4%.Στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε 5,6% τη δημοσκοπική δύναμή του)
  • Το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στάσιμο στο 9,7%
  • Το ΚΚΕ κέρδισε 0.3% (Από το 5,6% εμφανίζεται στο 5,9%)
  • Η Ελληνική Λύση κέρδισε 0,3% (Από το 3,9% εμφανίζεται στο 4,2%)
  • Το ΜέΡΑ25 ενισχύθηκε 0,8% (Από το 3,5% μετριέται στο 4,3%)
  • Το κόμμα του Κασιδιάρη ενισχύθηκε 0,8% (Από το 3 % μετριέται στο 3,8%)

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 66% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τα «ούτε» του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές, ψηφίζουμε για πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr