αποδείξεις Εφορία

Eπστρέφουν στην ζωή μας, αλλά και στην Εφορία, οι χάρτινες αποδείξεις: Ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι, πιθανώς και από φέτος, θα μετρούν και οι χάρτινες αποδείξεις για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων. Το σχέδιο επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτήσ υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΑΝΤ1) και θα προβλέπει τα εξής:

  • Τουλάχιστον το 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα ή και με μετρητά.  Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών θα λαμβάνει υπόψη του τόσο τις αποδείξεις που εκδίδονται μετά την πληρωμή με μετρητά όσο και αυτές που εκδίδονται μετά την πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή με ebanking.
  • H φορολογική διοίκηση σχεδιάζει ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι με το κινητό τους θα μπορούν να σκανάρουν τις χάρτινες αποδείξεις αμέσως μετά τη συναλλαγή με το κατάστημα ή τον επαγγελματία. Η εφαρμογή σύμφωνα με πληροφορίες θα διατίθεται από το Google Play και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει ειδικό κωδικό -QR Code-  που περιλαμβάνεται στην απόδειξη. Ήδη πολλές επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις με QR Code. Η εφαρμογή, σε μηδενικό χρόνο θα ενημερώνει τον πολίτη εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή εάν είναι προϊόν παράνομης ταμειακής μηχανής.
  • Οι πιο εξελιγμένες ταμειακές, οι εικονικές ταμειακές μηχανές, (VCR) θα είναι συνδεδεμένες αφενός με την εφορία, αφετέρου θα αποστέλλουν τις “χάρτινες” αποδείξεις στους καταναλωτές με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με sms . ‘Ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να εκδίδουν τυπωμένες αποδείξεις και αποστέλλουν στους πελάτες τους την εικονική απόδειξη. Βέβαια, στην παρούσα φάση οι ανωτέρω επιχειρήσεις μέχρι σήμερα δεν ήταν συνδεδεμένες με την εφορία, κάτι όμως που μπορούν να πράξουν πλέον, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σχέδιο.

Πηγή: economico.gr